Meny

Kökstrender

”Rustikt och rejält ska det vara, och smart planerat.”

Köket är för många det viktigaste rummet i hemmet. För att ta reda på de senaste trenderna har vi på Skanska intervjuat fyra inredningsbloggare som ständigt inspirerar. Ta del av tips på hur du enkelt och billigt höjer trendfaktorn, vad de kommande kökstrenderna är och vad som är hetast just nu. Läs och låt dig inspireras av kök att trivas i!

Frida, Trendenser

Frida, som är född och uppvuxen i Umeå, bor numera i Göteborg och driver en av landets största och äldsta inredningsbloggar på heltid. Som både skribent, fotograf och stylist på frilansbasis är hon ett riktigt inredningsproffs.

Frida

Vilka trender tror du vi kommer få se i köket i framtiden?
Efter en lång tid av högblank minimalism och släta luckor i vitt och svart tror jag att vi kommer få se mer färg (om än i återhållsam form ex. mjuka pasteller, grå köksluckor och trä). Jag tror också att bäst före-datumet för tapet och glasskiva som stänkskydd har passerat sedan länge och att smårutigt vitt kakel med mörk fog (som vi sett i inredningstidningarna en tid) kommer att bli den nya trenden. Det ska kännas som restaurangkök. Öppna hyllor och stora ytor som bjuder in till matlagning. Köket går från att vara ett showroom där vi värmer micromat till att bli en mer användarvänlig plats i hemmet. 

Vilken stil föredrar du i köket?
Jag bor i hyresrätt just nu, så jag har inte så mycket att experimentera med. Men, vi kikar på hus och där utgår vi alltid från att köket ska vara hemmets hjärta. Små kök går bort direkt, liksom rum utan rejäla bänkar och arbetsytor. Jag är heller inte så förtjust i rymdfarkostliknande köksfläktar och barstolar som ser ut att vara hämtade från en Bond-film. Rustikt och rejält ska det vara, och smart planerat. 

Vilken kökspryl kan du inte vara utan?
Min stekpanna i gjutjärn från Le Creuset. Den åker fram varje dag. 

Vad är det bästa med ditt kök?
 Vi har en avlastningsyta med en skiva i vit marmor. Jag älskar marmor!

Vilken färg skulle du helst se ditt kök i?
Jag föredrar ljusa kök. Norrlänning som jag är har jag överlag svårt för mörka rum och för mycket svart. Jag behöver ljusterapin i form av ljusa (om än inte nödvändigtvis kritvita) väggar och skåpluckor, liksom golv. Svarta golv i ett kök är nog bara till för människor som älskar att städa och som gladeligen moppar golvet tre gånger om dagen. 

Vilket är ditt bästa trendfynd för köket?
Alla fina förpackningar och flaskor som finns i matvaruaffärerna. Botanisera i hyllorna. Du kommer bli förvånad över hur många fina förpackningar det finns just nu, som mer än väl tål att stå framme mellan användningarna. Exempelvis fina teer, oljor, gryner och frön. 

Vill du läsa Fridas blogg, klicka här»


Charlotte, En liten kaka

27-åriga Charlotte har bloggat sedan 2002, väljer form framför funktion och har en grej för typsnitt. Hon bor i Stockholm tillsammans med sin man, deras två barn och tre katter. Med vackra och ljusa bilder från sitt hem bjuder hon sina läsare på massvis med inspiration.

 
Charlotte

Vilken är den viktigaste möbeln i köket?
Den viktigaste möbeln i köket tycker jag att matbordet, eller hela platsen där man sitter och äter är. 

Har du ett enkelt tips på hur man kan höja trendnivån i köket?
För att öka trendnivån skulle jag byta ut småsaker i inredningen så som krukor (med örter i), fina nya köksredskap, tavlor, sätta dit fina förpackningar som syns genom skåp eller ståendes på hyllor. Gärna med fina mönster på. Jag skulle sätta en personlig prägel på det som vi har tex i vårar kök, en griffelvägg där man kan skriva fina hälsningar till varandra eller låta barnen rita.

Vad betyder köket för dig?
Känslan i köket är absolut viktigast för mig, funktionen är ju ett plus. Sen kan man få båda i ett med smarta lösningar.

Hur ser ditt drömkök ut?
Köket betyder ganska mycket för mig. Det är där den naturliga samlingspunkten är, för familjen, för vänner, på en fest osv. Det är alltid så att alla till slut hamnar i köket :).

Vill du läsa Charlottes blogg, klicka här».


Johanna, Tant Johanna

Johanna brinner för hemmet, personligheter och livsstil. I bloggen delar hon med sig av bilder på inspirerande hem och inspiration i hennes närhet. Som frilansande inredare och stylist är den ena dagen aldrig den andra lik. En tjej med talang.

Johanna

Vilken tycker du är de tydligaste inredningstrenderna för köket just nu?
Nu vill man ha kök men inspiration från restaurang, industri och skolköken. Helkaklade väggar, bänkskivor i marmor eller rostfritt. Överskåpen har åkt ner, aningen kör man på öppna hyllor eller så har man bra förvaringsmöjligheter i underskåpen och/eller i sidoskåp och har varken öppna hyllor eller överskåp.

Vilka köksprylar från 2012 skapar extra mycket ha-begär hos dig?
Jag är galen i min juicecentrifug!

Vilken kökstrend skulle du vilja se i framtiden? 
Att vi ska våga mer färg! Just nu är jag väldigt förtjust i dova grön/gråa kök.

Vilket är ditt bästa trendfynd för köket?
Min stora köksvåg som tidigare tillhört en frukthandlare.

Vilken är det absolut viktigaste funktionen i ett kök?
Ytor! Planerar du nytt kök kan jag verkligen rekommendera att välja extra djupa arbetsbänkar.

Vill du läsa Johannas blogg,  klicka här».


Jannice, Simplicity

36-åriga Jannice är certifierad Feng Shuikonsult, färg och stil rådgivare, inredare och driver det egna företaget Simplicity. Dessutom är hon en av Sveriges största inredningsbloggare. Jannice är övertygad om att samspelet mellan den yttre miljön och den inre känslan ger ett ökat välbefinnande. Bloggen bjuder på ljusa miljöer och vackra detaljer.

Jannice

Vad tycker du är extra viktigt att tänka på när man inreder ett kök?
Först och främst att det ska vara funktionellt. Det är A och O. Bra förvaring och stora ytor att jobba på.

Har du tips på något man kan skapa själv som gör köket lite personligare?
Det enklaste knepet är några färska kryddor och en skål med tomater eller citroner. Något man ofta ser i Homestagesammanhang men det gör det faktiskt betydligt trevligare och mer ombonat. Att även samla lite goda oljor, vinaigretter, vackra små skålar med flaksalt och annat på en bricka och låta det stå framme är fantastiskt inspirerande. Tänk inspiration när du fixar till ditt kök! Du ska ju inspireras till matlagning.

Vad tycker du om att mixa olika stilar i köket?
Att mixa olika stilar kan ge god balans. Tex lantligt kök, vita luckor med en snygg modern marmorplatta kan bli makalöst snyggt. Annars tycker jag man ska akta sig för att mixa för mycket då det i kök ändå kan upplevas rörigt med massa prylar framme etc. Jobba gärna med dold förvaring, men ha någon hylla eller två där du kan fronta fina tesorter, kokböcker eller annat som inspirerar dig.

Vilka toner inreder du helst ett kök i just nu?
Jag tycker om att inreda i basfärger så jag lättare kan följa årstiderna vi befinner oss i. Vi människor letar alltid efter att kompensera och är det som nu lite kallare ute, vill jag gärna dekorera med varmare toner, kanske några tända ljus och mycket kryddor och växter.

Vilken, tror du, kommer vara den största skillnaden mellan hur våra kök ser ut idag och hur de ser ut om 10 år?
Ett tag pratade man om att den öppna planlösningen är passé och att vi åter vill tillbaka till köken med stängda dörrar. Men jag tror på de öppna, större köken. Jag ser att vi utökar dem och kanske tar yta från ett annat rum. Studier har visat att barn läser bättre läxorna tillsammans med familjen i köket. Det är en plats där alla kan vara tillsammans, laga mat ihop och njuta av varandras sällskap med god mat, bakning, rita m.m.

Vad lagar du helst i köket?
Någon god pastarätt... gärna med pilgrimsmusslor!

Vill du läsa Jannice blogg, klicka här»