"En spännande del i Rissnes utveckling"

ÅWL Arkitekter har ritat några av våra mest populära kvarter i Stockholm, bland annat Fredriksdalskajen i Hammarby Sjöstad och Snöflingan på Kungsholmen. I Rissne är det Lars Werner och Mari Owrenn på just ÅWL som är hjärnorna bakom Brf Grönkulla. Vi satte oss ner med dem för en pratstund om stadsdelens utveckling och de nya lägenheterna.

– Den som besöker Rissne och området runt Grönkulla för första gången kommer slås av att det är väldigt grönt, precis som det hörs på namnet. På husens baksida finns en fin naturskog, som kommer att växa ihop med vår gård. Så även om husen har en stadsmässig karaktär mot gatan kommer känslan på andra sidan nästan bli som att bo mitt i naturen, berättar Mari.

Lars har varit med ända från början, med områdets detaljplan och utveckling. För honom känns det spännande att vara med och utveckla ett område, där arkitekturen inte har ändrats nämnvärt sedan 80-talet.  

Det som är intressant med Sundbyberg är att det är en väldigt expansiv kommun, där många olika platser håller på att utvecklas. I Rissne kommer Tvärbanan, att göra stadsdelen mer stadslik än idag men samtidigt har man närheten till naturen.

Lars Werner, ÅWL Arkitekter

Lars fortsätter,

–  För Grönkulla är vi glada över att kommunen hade önskemål om att skapa ett torg mellan Skanskas hus och grannhusen. Här blir det nu lokaler i bottenplan och den stora, fina eken sparas och blir mittpunkt i torgmiljön. Satsningen gör att det kommer finnas en aktivitet här som inte fanns innan. Trappor och en liten stig tar dig sedan upp till våra gårdar och parken bakom husen.

Några av de exteriöra detaljer som de är extra nöjda med i Brf Grönkulla är de stilrena fasaderna med både matt och blankt tegel. De har även lagt ett stort fokus vid att varje entré ska få en egen identitet genom kulör, ljussättning och numrering. De ska välkomna dig hem ”med öppen famn”, som Lars uttrycker det.

När du sedan kliver in i lägenheterna så möter du direkt fria siktlinjer som ger ett fint ljus. Lägenheternas ytor är noga planerade och känns extra generösa, även de allra minsta ettorna. Alla lägenheter är ritade med det sociala umgänget som utgångspunkt, där kök, vardagsrum och balkong ligger i ett samband och hemmets privata sfär med sovrum, badrum och klädkammare har ett annat.

De har såklart sina egna lägenhetsfavoriter i husen. Mari hade gärna valt en av de mindre tvåorna, som hon tycker blev extra bra med generösa ytor i både sovrum och vardagsrum. Lars skulle absolut välja en av gavellägenheterna som har ljus från tre håll, där man kan ta trappan upp till ett övre plan.

– Det hade varit en väldigt fin festlägenhet. Samtidigt kan man dra sig undan i den privata delen, avslutar Lars.

Se filmen nedan där Lars och Mari berättar mer om kvarteret Grönkulla.