Familjeekonomen: "Bra böcker om din ekonomi"

Deckare i all ära, men Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano Bank, slår ett slag för underhållande och lättlästa böcker om privatekonomi.

Med höstmörkret kommer lugnet och längtan att krypa upp i soffan med en filt och en bra bok. Deckare i all ära, men jag vill slå ett slag för underhållande och lättlästa böcker om privatekonomi.

”Det kan vara en dröm att dela säng med den man älskar, men en mardröm att dela plånbok.” Så inleder Birgitta Piper sin bok Pengarna och livet. Hon uppmanar alla att ta kommando över sin egen ekonomi och förklarar hur det ska gå till. Här finns råd om sparande, lån, pensioner, försäkringar, samboekonomi och mycket annat. Birgittas träffsäkra, roliga formuleringar får man på köpet.

Vill du ha ett rikt liv som pensionär ska du läsa Per H Börjessons bok Sluta pensionsspara. Per vågar sticka ut hakan och visar med enkla exempel och kloka råd hur vi ska ta oss igenom pensionsdjungeln.

Ett lite udda boktips är Peter Wiklunds Skit i räntorna – 343 konkreta sätt att spara pengar på allt. Här varvas spartips i en salig blandning där några är smått galna och andra är riktigt bra.

Vill du få koll på svensk samhällsekonomi ska du läsa Vår ekonomi av Klas Eklund. Klas lyckas med konststycket att göra begrepp som inflation, konjunkturer och bytesbalans riktigt intressanta. Efter att ha läst boken förstår man faktiskt hur det hela hänger ihop.

Själv ska jag sätta tänderna i Tobias Schildfats Vägen till din första miljon som handlar om hur man bygger sin egen pengamaskin. Det verkar spännande!

Bodil Hallin, Familjeekonom, Ikano bank