Familjeekonomen: Lev ekonomismart i vardagen - Få råd med dina drömmar!

Tänk ut din dröm. Kanske en resa, en ny bil eller en satsning till ditt boende. Drömmen kanske är närmare än du tror. Med familjeekonom Bodil Hallins guide kan du spara in på det tråkiga för att få råd med det roliga.

Familjeekonomen tipsar

Julen är över, klapparna upprivna och festmaten uppäten. Kanske rann det iväg lite mer pengar än du tänkt? I så fall är du inte ensam. Januari är ofta vår mest ansträngda månad och den tid då vi samtidigt börjar drömma om vad det nya året ska innebära. Men det är också nu du har chansen att börja på ny kula när det gäller ditt sparande.

Familjeekonomen Bodil Hallin från Ikano Bank ger sina bästa tips!

– Jag vill verkligen trycka på lustfylldhet, att sparande inte handlar om att försaka något och göra uppoffringar. Det handlar mer om att styra om sina utgifter till det som är roligt! För att kunna göra det du drömmer om, eller i alla fall öka chanserna, säger Bodil Hallin.

Bodil Hallin är familjeekonom på Ikano bank och har hjälpt många människor att se över sin budget. Och hon lever som hon lär. Just nu sparar hon och sambon till ett drömprojekt.

– Vi har ofta pratat om att vi skulle vilja segla, och vid årsskiftet bestämde vi oss. Vi ska spara till en egen segelbåt. Nu har vi styrt om vårt sparande och öppnat ett segelbåtskonto där vi lägger en summa varje månad. Det är roligt att se pengarna växa och att ha ett tydligt mål tillsammans!

Målet är att förverkliga drömmen senast våren 2015. Långsiktighet är något Bodil fäster stor vikt vid.

– Jag tror att man underskattar småutgifterna, man köper en liten sak här och där. Till exempel kanske man har en vana att köpa en flaska vatten eller en kaffe på stan för 25 kronor. På ett år blir det 9 000 kronor! Det är ju inget fel i sig utan var och en gör sina prioriteringar. Poängen är att veta vart pengarna går och att göra medvetna val.

– Det går att vaska fram pengar även i en tajt vardagsekonomi!

Jag tror att man underskattar småutgifterna, man köper en liten sak här och där.

Bodil Hallin, familjeekonom Ikano bank

Bli ekonomismart med Bodil Hallins tips!


 1. Bli målinriktad

  Bestäm vad du vill spara till och uppskatta vad det kostar. Bryt ned kostnaden så att du vet hur länge och hur mycket du behöver spara varje månad. Öppna ett nytt sparkonto, döp det så att du tydligt kan koppla kontot till ditt mål och lägg upp en automatisk överföring.

 2. Få i gång flödet

  Det finns oändligt många sätt att vaska fram pengar ur vardagsekonomin. Låt fantasin flöda fritt och ta fram alla möjliga och omöjliga förslag. Har du familj är det bra om alla blir involverade. Gräv där du står och hitta inspiration i din kamera – kolla på årets bilder på bostaden, bilen, resorna till jobbet, semestern, shoppingturen. Går det att göra något på ett annat sätt så att det blir mer pengar över?

  Så får du i gång flödet:

  Öka inflödet – helt enkelt dra in mer pengar. Några exempel; arbeta mer, få högre lön, sälja saker, hyra ut något man äger men inte använder hela året. Brukar vara svårt att öka inflödet på kort sikt. Hur kan du öka inflödet på lite längre sikt? 

  Täpp till läckorna – här handlar det om att kapa utgifter, antingen genom att minska förbrukningen eller betala mindre för det du faktiskt förbrukar. Det brukar vara lättast att dra ned på de lite större utgiftsposterna såsom bostad, el, värme, telekom, transporter eller mat. Småutgifter är också tacksamt att ge sig på. 20 kronor om dagen blir 600 kronor i månaden och 7200 kronor om året. 

  Smått och stort: En eller ett par mindre förändringar kan göra stor skillnad. Styr mot målet, stäm av vid varje månadsskifte och klappa dig själv på axeln varje gång du ser att du kommer närmare målet. 

 3. Låt pengarna växa i värde

  När flödet har kommit i gång kan du försöka få pengarna att växa i värde. Är du försiktig och inte vill riskera att värdet minskar kan du leta upp bästa sparkontoräntan på Konsumenternas.se. Vill du ha hjälp att välja fonder rekommenderar jag Fondkollen.se 

Ekonomikalendern


Januari: Gör en ny årsbudget. Konsumentverket har en bra budgetkalkyl. Läs mer här

Februari: Det orange kuvertet kommer. Sammanställ din pension på minpension.se  här

Mars: Placera om premiepensionen? Ta hjälp av Pensionsmyndighetens fonvalsguide här

April: Dags att deklarera. På Skatteverkets hemsidafinns allt du behöver veta. Gå vidare till Skatteverket

Maj: Sammanställ dina försäkringar. Har du tillräckligt skydd? Kan du få bättre villkor? På den oberoende sajten Konsumenternas Försäkringsbyrå får du information om olika typer av försäkringar och kan jämföra villkor. Läs mer här

Juni: Se över sparandet. Spara mer eller mindre? Byta sparform? På Konsumenternas Bankbyrå kan du jämföra räntor på sparkonton och på fondkollen.se får du hjälp när du ska välja fonder. Läs mer på Konsumenternas Bankbyrå, och fondkollen.se

Juli: Njut av sommaren och semestern!

Augusti: Se över tele-, teve- och bredbandskostnaderna. Telekområdgivarna är en oberoende sajt som reder ut alla begrepp inom telekommunikation. Jämför pris och villkor på någon av jämförelsesajterna CompricerPrisjakt eller Pricerunner.

September: Se över elavtalet inför hösten och vintern. På Konsumenternas energimarknadsbyrå finns allt du behöver om el och elavtal. Och på den oberoende sajten Elpriskollen kan du jämföra priser. Läs mer på Konsumenternas energimarknadsbyrå och Elpriskollen.

Oktober: Punktmarkera någon eller några av dina utgiftsposter samt för kassabok. Tips hittar du på Konsumentverkets hemsida under fliken Privatekonomi eller i broschyren Koll på pengarna. Där kan du se vad som är ”skäliga kostnader” för mat, kläder med mera. Har du en smart mobil kan du testa en app som hjälper dig att hålla koll på utgifterna. MoneyBookMina utgifter och Smart budget är några exempel.

November: Se över lån och krediter. Kan du få bättre ränta på bolånet? Kan du slå samman lån och få bättre villkor? Gå in på en jämförelsesajt, kolla boräntor på Svenska Dagbladets räntekarta och använd Konsumenternas Bankbyrås lånekalkyl för att se om du kan sänka dina månadskostnader. Läs mer på Svenska Dagbladet och Konsumenternas Bankbyrå.

December: Rensa ut papper och gamla kvitton. Konsumentverket har en lista på hur länge du behöver spara kvitton och papper. Läs mer här.