En grönare flytt

Planering, packning, städning och flyttlass. Att flytta till en ny bostad är kul men kan vara energikrävande – även för miljön. Det finns faktiskt några enkla knep som gör din flytt mer miljövänlig, vi har listat några

Miljövänlig flytt

Begagnade flyttlådor

istället för att köpa nya flyttlådor kan du fråga en kompis om du får låna eller köpa begagnade på Blocket för en tia. Om du har anlitat ett flyttföretag brukar det gå bra att hyra kartonger från dem. Många företag erbjuder kartonger som är tillverkade av återvunnet material, som plastflaskor, ­vilket gör lådorna extra slitstarka och miljövänliga.  

Skonsam städning

Fundera på hur du kan göra flyttstädningen lite skonsammare. Om du städar själv är det viktigt att köpa miljömärkta rengöringsprodukter och inte använda för mycket. Det går också bra att använda gamla handdukar eller örngott som trasor istället för att köpa nya. Om du däremot tar hjälp av en städfirma, välj en som är miljömedveten. De har bättre rengöringsmedel, ångmaskiner och trasor som gör att miljön inte påverkas lika mycket.  

Cykelfirma

Det finns faktiskt flyttfirmor som använder cykel och släp, en sådan är Movebybike» som finns i flera av landets större städer. Det är ett hållbart och prisvärt alternativ för den lite mindre flytten. Oavsett om du flyttar själv eller med en firma, se till att fylla dina lass så du slipper åka fler vändor än nödvändigt.

Efter flytten

Efter du flyttat in i ditt nya hem finns det några saker du kan tänka på för att fortsätta vara snäll mot miljön. Anmäl att du inte vill ha reklam i brevlådan, inrätta en återvinningscentral i ditt kök och fräscha upp gamla möbler istället för att köpa nya. Lycka till med din flytt!