När två blir en – en liten guide till att flytta ihop

Har det blivit dags att flytta ihop med din partner? Det kan vara både nervöst och väldigt roligt att flytta ihop. Det är lätt att tänka att allt är klart när man väl tagit beslutet. Men det finns ett par andra saker som är viktiga att tänka på.

Flytta ihop. Liten guide.

En av de sakerna är sambolagen. Den innebär att bostad och bohag (möbler och annat) kommer delas lika vid en eventuell separation, oavsett vem som betalat mest. Bostaden kan till exempel tillkomma den som anses behöva den bäst. Om det händer ska hälften av bostadens värde betalas till den andre. Se därför till att gå in med lika mycket insats, alternativt reglera det i ett samboavtal. Sådant som ägdes av ena parten innan inflyttningen tillfaller dock ägaren, oavsett om paret har delat på kostnaden. Sambolagen gäller alltid så länge paret uppfyller kraven för den. Det innebär att den inte gäller par som är gifta eller kompisar som bor tillsammans.

Sedan kommer det till ekonomin. Att ha två inkomster i ett hushåll innebär ofta att vardagen blir billigare. Men ibland kan det också komplicera saker. Det finns flera sätt att dela upp pengarna på, men en tumregel är att båda ska ha egna pengar att röra sig med och man bör inte ha åsikter om vad ens partner väljer att spendera pengar på. Vi är alla olika och prioriterar också olika.

Om ni tjänar olika mycket kan det vara en bra idé att utgå från hur mycket ni tjänar var och komma överens om vad som är rimligt att lägga i den gemensamma kassan. Nyckeln här är, som i så många andra relationsfrågor, kommunikation. Ett smidigt sätt att hantera ekonomin är att skaffa ett gemensamt konto med två kort. Då blir det enklare att handla till hushållet och ni får dessutom en praktisk sammanställning över utgifterna.

Sist men inte minst: alla saker ni brukade ha två uppsättningar av. Se till att ni har en hemförsäkring som täcker båda. Era respektive internetabonnemang ska sägas upp och det kanske är dags att skaffa ett gemensamt Netflix-konto? Prata igenom uppdelningen så att det känns rättvist och var noga med att båda involveras i besluten. Och glöm inte att adressändra.

Lycka till i ert nya hem!