Rensa inför flytten: Spara, skänka eller slänga?

Här är tipsen du behöver för att rensa ur ditt gamla hem på bästa sätt!

Rensa och kasta

Text: Jill Windahl Foto: Eco/Boråstapeter

  1. En första utrensning

    Vilka saker har du inte använt alls det senaste året? Troligtvis kommer de inte komma till användning de närmaste åren heller. Vilka saker är viktiga för dig? Visst, vissa saker har affektionsvärde, men du kan inte behålla allt... Gå igenom, fundera och spara bara det som du inte kan vara utan.

  2. Komma överens

    Om ni flyttar ihop för första gången kan ni behöva resonera om vad som ska med till det nya gemensamma hemmet. Den där kära gamla pokalen från fotbollscupen, souveniren från Mallorca, mormors virkade dukar... Vems soffa? Om det blir svårt att komma överens – kompromissa med hjälp av lite humor. Var och en får välja tio saker, till exempel! Eller så blir det lottdragning.

  3. Sälja, skänka, slänga

    Exempelvis Stadsmissionen och Myrorna tar emot hela och rena saker, en del kommer till och med förbi och hämtar. Kanske går något att sälja på Blocket eller Tradera, en extra slant till nya hemmet är aldrig fel. För det som du bara vill bli av med – lägg ut en "Kom och hämta gratis!"-uppmaning på Facebook eller om ditt område har en lokal Facebook-anslagstavla à la Blocket. Kanske vill någon skolklass ta emot saker för loppmarknad? Eller ordna en egen! För det som ska kastas: på alla återvinningscentraler finns tydliga märkningar för alla sorters skräp. Sortera redan på hemmaplan så blir det enklare att sedan kasta