Hållbarhet som trend – Formex 2017

Förra veckan slog inredningsmässan Formex upp portarna och vi var på plats tillsammans med stylisten och inredningsbloggaren Sarah Widman. Missade du mässan? Ingen fara, läs Sarahs trendguide nedan och få stenkoll på inredningstrenderna 2017.

Om man ska sammanfatta årets första Formex med ett ord så är det hållbarhet. Det var stort fokus på ämnet både hos utställare och inbjudna föreläsare. Har man haft koll på trenderna det senaste kan man inte ha missat att det pratats väldigt mycket om just detta i media. På pressfrukosten under första dagen på Formex stod det högt på listan.

Vi vill veta var det vi köper kommer ifrån, vem som har gjort det, att produktionen gått schysst till och hur varorna kom hit. Vi vill återvinna produkter, skaffa nya hem till dem eller hitta på nya användningsområden för dem. Det vi köper väljer vi med omsorg och vi tänker efter före. Masskonsumtion känns helt ointressant och vi väljer kvalité framför kvantitet. Vi vurmar för hantverk, närproducerat och naturmaterial som sten, trä och läder.

Detta märktes av på mässan då jag upplevde att många av de stora utställarna hade bantat sina montrar. Dels när det gäller färger som i år är mer dämpade i tonerna men också när det gäller antal produkter och rekvisita.

Mateus monter brukar alltid vara en färgexplosion med alla deras produkter plus rekvisita som blommor och bakelser i mängder. Men i år hade de gjort helt tvärt om och vi såg en ny avskalad sida. Montern var helt klädd i ljust trä och bara enstaka delar ur sortimenten gick i ljus färgskala. Rekvisitan var minimal och hade influenser av Japan. Riktigt snyggt. Och oväntat.

Bilder från Fomex  2017 bild 1

Young Designers

Något jag ser fram emot varje år är Young Designers. Det är en del av Formex där nya oetablerade formgivare ställer ut. Här finns mycket potential, inspiration och nytänkande.

Här ser man tydligt att naturen inspirerar formgivningen. Vackra botaniska illustrationer på väggkonst, textilier och bruksföremål. Keramiken tar plats och är en trend i sig. Det ska vara operfekt perfekt, gärna organiska former och det ska kännas personligt och handgjort.

Bilder från Fomex  2017 bild 2

Jag har två favoriter från årets Young Designers:

Joanna Günther, som med sin lekfulla men skulpturala form hittat ett nytt uttryck som inspirerar. Rust Me Design som representerar nya konstnärer från Baltikum som skapar handgjorda ekologiska konstföremål. Stilrena men samtidigt rustika, galet snygga grejer!

Tonerna här är influerade av 70-talet och det kommer vi se mycket av 2017. Bruna, brända toner ihop med terrakotta, rostrött, senap, beige och mycket grönt. Årets färg enligt Pantone heter nämligen Greenery och har en pigg grön ton. Som alltid på våren blir det så klart även pasteller, men dova smutsiga sådana. Gult smyger sig in och rosa är stort. En ögonbrynshöjare är färgen lila och gärna i en mättad ljungton.

Bilder från Fomex  2017 bild 3

Tittar vi på materialen kommer vi förutom de naturmaterial vi pratat om dessutom få se mycket rotting, speglar och glas på möbler, gärna soffbord och piedestaler. Bergskristaller som prydnadsföremål och rena konstverk. Konst överhuvudtaget kommer ta mer plats i inredningen och då ofta som oljemålningar. Jag spår även att figurinen kommer tillbaka. Vi kommer se mer mörkt, rökt trä på stolar, avställningsmöbler och bord. Sammet går om linne, och krom går om mässing. Silkesmattan landar i var mans hem och vi lägger krut på lampan som blir årets it-pryl.

Gröna växter och träd är fortsatt något vi fyller våra hem med. Och visst trivs man bättre direkt. Växter gör något med en, plus att du får mycket bättre luft inomhus. Så fyll på med grönt!

Bilder från Fomex  2017 bild 4

Hållbart för kroppen - vi människor ska också hålla länge

Det är inte bara inredningen som ska vara hållbar. Vi måste även ta hand om oss själva.

Vad vi stoppar i oss, bär närmast kroppen och vilka produkter vi använder i badrumsskåpet är lika viktigt som att köpa hållbara möbler. Nu finns det en hel del växtfärgade bäddtextilier utan blekmedel och gifter, vilket gör valet lite enklare när man ska bädda. Svensktillverkade Vakinne är en ny hudvårdsserie som är växtbaserad och helt fri från parabener, dessutom med riktigt schysst design.

Bilder från Fomex  2017 bild 5

Vi ska varva ner, logga ut och vara mer offline. Täljogram är en nyhet där man prenumererar på saker du kan tälja hemma. Du får verktyg, bruksanvisning och allt du behöver för att börja tälja skålar, smörknivar och slevar. Spot on. Hållbart, miljövänligt och avslappnande. 

Att få mer tid till att träna hemma blir inga problem när hantlarna är så snygga att man kan ha dem framme i vardagsrummet. Eller varför inte använda dem som bokstöd mellan träningspassen? Dessa träningsredskap för hemmagymmet i material som marmor, gjutjärn, trä och läder blev väldigt uppmärksammade. Design av Alexander Lervik för Tingest som är ett svenskt företag med fokus på hållbarhet, ekologiskt och närproducerat.

Bilder från Fomex  2017 bild 6

Från hållbar trend till hållbar livsstil

Det är bra att hållbarhet lyfts fram som något trendigt under mässan. Jag tror att det är en naturlig utveckling av att vi helt enkelt måste ändra vårt tankesätt. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Och det gör skillnad. Att det nu anses hett att tänka hållbart hoppas jag inspirerar fler att anamma detta som en livsstil snarare än bara en trend.