Hållbara nyheter från populära designers

Under Formex samlas både nya och etablerade designers för att visa upp sitt sortiment inför kommande säsong. Vi har besökt några av de mest populära varumärkena för att höra mer om deras hållbara nyheter.

Gula toner hos Ernst Form

En längtan efter sommaren, minnen från barndomens bilresor och gula syrliga karameller. Det beskriver folkkäre Ernst Kirchsteiger vara bakgrunden till vårens nyheter från hans varumärke Ernst Form. Kollektionen har hållbarhet i fokus med naturliga material, tidlös design och en tanke om att saker ska ha flera användningsområden. Nytt för säsongen är den varma gula tonen som syns i allt från textilier till krukor och växter. Och vi kan inte annat än att hålla med Ernst – visst sätter kulören igång en längtan efter ljusare tider?

Varma, gula toner i hållbara material hos Ernst Form.

Klassisk inredning i nya material

Hållbarhet är något som fler och fler uppmärksammar och en fråga som blir allt viktigare för vår planets framtid. Det kan handla om social hållbarhet där anställdas välmående är i fokus, tidlös design för att minska på slit och släng, men även en större medvetenhet om vilka material som används i produkterna. I många fall handlar det om att hitta bättre alternativ till material som redan används, till exempel ekologisk bomull eller miljömärkt trä. Men det finns även varumärken som valt att använda sig av nya material och tekniker för att producera sina produkter. Ett populärt varumärke som tagit fasta på det är DBKD som i sin vår- och sommarkollektion 2019 tillverkat krukor i papier-maché av återvunnet papper.

Snygg och hållbar design från DBKD.

Funktionalitet i fokus

Hos Iris Hantverk är hantverket alltid i fokus. Trä och andra naturmaterial utgör grunden i sortimentet och borstarna binds av synskadade i Sverige och Estland. Företagets sortiment är klassiskt men ibland tillkommer nyheter, som exempelvis Altankvasten som vann Formex Formidable 2018 för sin genomtänkta och nyskapande design. Altankvasten binds för hand i miljömärkt trä och naturmaterial och är en klassisk, hållbar och fin nyhet som passar på allt från den mindre balkongen till den stora altanen.

Altankvasten från Iris Hantverk.