Inte en sladd i sikte

Våra hem är mer uppkopplade än någonsin. Även om vi har trådlöst internet så behövs fortfarande lite sladdar. Men hur gör man för att slippa så många sladdhärvor som möjligt? Här listar vi fem saker som hjälper dig.

Trådlös mobilladdning är ett bra exempel på att slippa sladdar i hemmet

Sladdlåda
Vi kan inte bli helt sladdlösa men det går att minimera kablarna som syns. En sladdlåda gör att du kan gömma undan grenuttag och andra sladdhärvor som inte ser så vackra ut. En enkel kompromiss
som ändå ger dig ström där det behövs.

Kabelkanaler & kabelstrumpor
Ibland måste man dra kablar för att få in ström eller internet till platser som saknar egna uttag. Då kan en kabelkanal hjälpa till! Det ger ett mycket renare intryck och märks inte lika tydligt som en lös sladd. Har du flera kablar som ska gå från en tv till exempel, kan du använda en kabelstrumpa – ett enkelt sätt att bunta ihop flera kablar.

Wifi-repeater
Det är inte lätt att leva utan wifi år 2017. Men ibland räcker inte routern till hela hemmet. Då kan du använda en repeater. Du kopplar in den i ett vägguttag och, precis som namnet antyder, så upprepar den wifisignalen. Vilket innebär att du kan få wifi i hela hemmet utan att dra långa nätverkskablar.

Homeplug
Om en repeater inte gör jobbet kan du testa en homeplug. Detta är en finurlig pryl som skickar internetsignalen via eluttagen. I vissa hem funkar det väldigt bra – i andra fungerar det mindre bra. Det beror helt på hur elen är dragen. Men när det funkar slipper du väldigt mycket sladdragning!

Trådlös mobilladdning
Har du tröttnat på att ha mobilsladden hängandes vid sängen eller soffan? Då kan du skaffa trådlös laddning till mobilen. Det finns ingen global standard än. Men tre stycken teknologier tar stora steg framåt. Qi är en av dem och finns redan på ett par olika telefoner. Men om din telefon inte har det kan du faktiskt köpa ett skal till telefonen som möjliggör den trådlösa laddningen. Ikea har både möbler med inbyggda laddningsplattor och laddningsskal till telefoner. Självklart kan du även köpa lösa laddningsplattor också.