Guide: Köpa nytt för det nya hemmet

Ska du flytta? Här kommer matnyttiga tips för hur du ska tänka när du ska inreda ditt nya hem.

Köpa nytt till ny bostad

Foto: Hilding

Matnyttiga tips för inredning av ditt nya hem

Ditt nybyggda hem har med största sannolikhet en helt annan planlösning än ditt tidigare hem, och med det följer förmodligen en del nya större inköp i form av soffa, matbord och liknande. Planskissen är ett bra hjälpmedel för att få en uppfattniing om vilken storlek på möbler som passar. Tänk behov, ha koll på måtten och ha alltid med dig en tumstock till butiken.

Köpa säng

· Prova olika madrasser. Oftast går det att kombinera två olika hårdheter i en dubbelsäng.

· Hur stor säng får ni plats med i rummet? Glöm inte att räkna in bredden på eventuella sängbord, kanske får dessa anpassas till förmån för sängen. 

Köpa matbord

· Vilken form och storlek har matplatsen? Ett runt bord tar ofta lite mer plats i anspråk, men kan vara trivsamt. Fördelen med ett rektangulärt eller fyrkantigt bord är att det ofta går att storleksanpassa med iläggsskivor, samt går att ställa rakt mot en vägg.

· Bordsytan: Tänk på att obehandlat trä, marmor och betong är känsliga ytor.

Köpa soffa

· Öppen planlösning klarar ofta en ganska stor soffa. Då kan det vara fint att komplettera med mindre fåtöljer eller sittpuffar. Ett alternativ är att köpa två mindre soffor, till exempel en tresits och en tvåsits, och ställa mitt emot varandra eller i vinkel. Lägg gärna en stor matta under som ramar in hela gruppen.

· Är ni barnfamilj? Satsa på tvättbart sofföverdrag. Vitt behöver inte vara fel. Tänk på att tvätta i låga temperaturer men att använd lite fläckborttagning punktvis på materialet. Då är man mer miljövänlig än om man tvättar i höga temperaturer. 

Och så ett par tänkvärda tips...

· Vid öppna planlösningar, där flera umgängesytor ska samsas, kan man satsa på mattor som delar upp rummet. Genom att placera en umgängesyta på en matta ramas den ytan in. Se till att hela möblemanget får plats på mattan.

· Har du spanat in ett dyrt soffbord från Bukowskis? En soffa från Ikea kan med fördel matchas med ett antikt soffbord och en lampa från Blocket. Låt någon möbel få kosta och spara in på en annan. Mixen är ända oftast finast!

Text: Jill Windahl