Inred snyggt och miljösmart med Make it Last

Hållbarhet är en av vår tids starkaste trender och det råder inga tvivel om att ett hem kan vara både vackert, inspirerande och miljösmart. Vi tog hjälp av nätverket Make it Last som delar med sig av sina bästa tips för en hållbar livsstil – för dig, ditt hem och din omgivning.

 1. Bevara istället för att byta ut

  Årets hetaste trend är enkel. Kort och gott handlar det om att tänka till en extra gång innan du river ut köket eller byter ut soffan och istället göra så mycket som möjligt av det du redan har. Prova att byta klädsel på soffan eller måla om en vägg istället för att köpa nytt – det räcker ofta längre än du tror. 

 2. Var noga med materialet

  När du ska inreda ditt hem på ett hållbart sätt är det viktigt att tänka på vilket material möbeln eller inredningsdetaljen är tillverkad i. Ull, lin och massivt trä är material som blir finare med tiden och kan hjälpa dig att bidra till en mer hållbar konsumtion.

 3. Handgjort – köp begagnat eller gör själv

  Keramik, porslinsfigurer eller textilier – ett bra tips för att göra ditt hem personligt är att inreda med handgjorda saker. Gör dem själv eller fynda på loppis för en liten peng!

 4. Köp begagnat

  Att göra fynd på loppis och auktionsverk är kul – och dessutom är det en riktig sport! De senaste åren har det blivit enklare än någonsin med auktionssajter som Bukowskis.se, Lauritz.com eller Auktionsverket.se. Eller varför inte ta dig ut i ditt kvarter och leta på lokala loppisar och second hand-butiker?

 5. Fynda i naturen

  Det finns många guldkorn ute i naturen som kan göra sig bra även i hemmet. Till exempel kan en gren tillsammans med två läderband bli en klädställning. Snyggt, praktiskt och enkelt att göra!

 6. Plastbanta hemmet

  Det finns flera anledningar till varför det är bra att plastbanta hemmet. Dels gör du dig av med gifter, men det brukar också vara en fröjd för ögat att byta ut plastprodukter mot mer hållbara material som trä, tyg eller glas. Börja i köket och byt ut alla plastprodukter som värms upp, som exempelvis matlådor. Kom ihåg att lämna in så mycket som möjligt på återvinningen så hjälper du till att stänga cirkeln.

 7. Förläng livslängden på textilier

  Textilindustrin är en av vår tids största miljöbovar och den fjärde största källan till miljöutsläpp. Därför är det bra att tänka till kring sin kläd- och textilkonsumtion och använda sina saker tills de slits ut. Numera tar flera av de stora klädkedjorna emot gamla textilier i sina butiker och återvinner dem åt dig. Bra va!

 8. Lämna bilen hemma

  Forskning visar att en stor del av textiliers miljöavtryck består av bilresor till och från butikerna vi handlar i. Planera dina inköp och försök att lämna bilen hemma om det går. Ofta är även e-handel ett mer miljövänligt alternativ än att ta sin egen bil till butiken.

 9. Skala ner – less is more!

  Trendexperterna har uttalat sig – avskalat är det nya svarta. Våga välja bort saker och undvik att övermöblera. Satsa istället på färre, väl utvalda saker som är speciella just för dig och som du kommer tycka om både idag, imorgon och många dagar efter det.