Nya hållbara designers

Under Formex samlas både nya och etablerade designers för att visa upp sin design och kommande trender. Vi har träffat tre nya stjärnskott på designerhimlen för att höra mer om deras formgivning och syn på hållbarhet.

Sloydlab

Designern bakom varumärket Sloydlab heter Matilda Hunyadi. Hon är utbildad industridesigner vid Lunds Universitet och Konstfack och beskriver sig själv som en maximalist snarare än en minimalist. Matilda har ett stort intresse för folkkonst och formhistoria, vilket syns tydligt i Sloydlabs sortiment där folklore blandas med influenser från 70-talet.

I Sloydlabs sortiment finns heminredning som skärbrädor, brickor, textilier och lampor. Produkterna tillverkas av hållbara material och majoriteten av produktionen hålls i Sverige. I Matildas trendspaning inför 2019 tror hon att hållbarhet kommer vara på allas läppar och hoppas även se mer färg och mönster i inredningen. Vi kan inte annat än att hålla med!

Malin Signahl

Malin Signahl är en illustratör och formgivare som arbetar med mönsterformgivning för textilier, tapeter och tavlor. Malin använder sig främst av akvarell och hämtar sin inspiration från den nordiska naturen. Hållbarhet, kvalitet och omsorg är ledord i hennes formgivning.

Malin tycker att hållbarhet är viktigt, både i arbetsprocessen men även i form av materialval och design. Därför skapar hon design som håller med tiden. Inför 2019 tror Malin att hållbarhet är en stor trend och att fler kommer värdesätta hållbara miljöval. Långsam formgivning blir viktigare och något allt fler eftersträvar i sina liv och i saker de har omkring sig.

Arts Tape

Linnéa Teljas Puranen är illustratören bakom Arts Tape – ett tejpmärke som skapar unika och kreativa papperstejper. Arts Tape kännetecknas av färgglada motiv och olika teman, alla med ursprung från ett normkritiskt perspektiv. Det märks exempelvis genom att människor som illustreras på tejpen är av olika kön och ursprung.

Linnéa menar att det saknas en bredd i vilka människor som vanligtvis porträtteras i olika sammanhang. Att arbeta normkritiskt ser hon därför som en del av sitt hållbarhetsarbete. Hon arbetar även med att använda papper istället för plast och vill hålla produktionen i Sverige. Genom att använda så lite förpackningar och emballage som möjligt, minimera transportsträckor och välja miljövänliga material är siktet inställt på att skapa så hållbara produkter som möjligt. Inför 2019 spår Linnéa att färgstarka kulörer och mönster blir vanligare tillsammans med ett hållbarhetsperspektiv.