Nybyggarna i Brottkärr

Ibland blir det inte riktigt som man har tänkt sig. Ett sekelskifteshus med renoveringsbehov nära staden? Nej, en stor, nybyggd villa med terrass, 600 meter från havet. Där barnen kan baka loss och där det inte finns så många måsten. Förutom att dammsuga då och då. Välkommen hem till familjen Mohlin i Hem från Skanskas Brottkärr.

Familjen Mohlin i Hem från Skanskas Brottkärr.

Brottkärr, Göteborg. Ibland är det liksom bara meningen. Ödet eller tur eller kalla det vad man vill. Peter och Anna hade letat nytt boende en längre tid. De bodde sedan många år i en sekelskifteslägenhet mitt i Linnéstaden i Göteborg med allt man behöver runt knuten. Men nu såg de ett annalkande behov av en helt ny livsstil — i Annas mage låg Märtas lillasyster Ellen och väntade. Med två barn skulle stadslivet inte längre passa som handsken. Blickarna föll på äldre villor med uppvuxna trädgårdar, i utkanten av staden.

"Vi såg många fantastiskt fina hus. Men jag kände att den typen av boende på ett sätt skulle bli samma sak som att bo i stan, men lite sämre", beskriver Peter.

Längre avstånd till restauranger och allt det där andra som gör en storstad. Och handen på hjärtat, skulle de verkligen gilla allt vad renoveringsbehov och underhåll som en villa med äldre charm innebär? Var de typen som skulle gräva runt grunden, skrapa slitna träfasader och hålla koll på gamla avloppsledningar? Anna snubblade över information om Hem från Skanskas nya område Brottkärr där 35 större tvåplansvillor skulle byggas, med ett läge alldeles vid havet och ändå bara 15 minuter med bil från Göteborgs stadskärna.

"Jag kände till det fina området eftersom jag har varit där och badat flera gånger", berättar Anna.

Hem från Skanskas kvarter i Brottkärr ligger 600 meter från havet, nära hamnen, stränderna, dynerna och båtlivet. Här finns gammal bebyggelse, men även ny. Anna kände sig nyfiken, men Peter var inte övertygad om vare sig området eller husen.

"Men visst, varför inte ta det andra fantastiska som Göteborg kan erbjuda? Om inte Göteborgs stad, så havet, resonerade jag", berättar Peter.

Väl på plats föll både Peter och Anna helt för området, platsen och de tänkta husen. Här kunde de verkligen tänka sig att bo. Det visade sig också att de just denna dag hade hamnat mitt i något som de först trodde var en allmän visning av tomterna. Vid en av tomterna stod nämligen en säljare från Hem från Skanska, upptagen med andra spekulanter.

"Vi stövlade på men snart insåg vi att det var en privat tomtvisning", berättar Peter med ett skratt.

Synd, kände både Anna och Peter, eftersom den aktuella tomten såg mycket lovande ut, de ville gärna ha den. När Peter nästa dag ringde till säljaren informerade han om att alla tomter tyvärr redan var bokade, även denna.

"Säljaren bad mig återkomma om en vecka. För man vet aldrig, sa han."

Peter slog så en signal en vecka senare. Och ibland är det som sagt meningen att det ska bli på ett visst sätt. Den där Drömtomten, med det tänkta huset placerat i fint sydvästläge som skulle ge skön sol hela kvällarna, i ett fritt hörn vid infarten till kvarteret, blev ledig. De andra spekulanterna hade valt ett annat alternativ. Tomten, och det som skulle bli Drömhuset, blev alltså Peter och Annas.

Välkommen hem till familjen Mohlin i Hem från Skanskas Brottkärr.

Så började en spännande resa av förberedelser för flytt och en lång lista av val av inredning till det nya hemmet. Allt från golv till handtag på köksluckorna. När vi hälsar på har familjen hunnit bo in sig till viss del.

"En av de saker vi är mest nöjda med är vårt val av husets enhetliga golv", säger Peter.

Golvet är 15 cm breda plankor i ek, med charmigt synliga kvistar, och ljust vitoljat. Anna håller med och beskriver att de även är väldigt nöjda med att de sociala ytorna är på entréplan och de privata en våning upp.

Välkommen hem till familjen Mohlin i Hem från Skanskas Brottkärr. Bild sovrum.

På att göra-listan finns inga stora projektmåsten, förutom att jobba och vabba, få middag på bordet och tvätta kläder rena, vilket kan vara nog så energi- och tidskrävande, som i de flesta familjer.

”Det är ju bara att vara ärlig mot sig själv. Vi har så mycket att få ihop i vardagen ändå. Hur skulle vi hinna med ett renoveringsobjekt?! Vi hinner bara med att dammsuga, som vårt liv ser ut! Och det finns ju så mycket annat, härligt att göra”, säger Anna.