Att inreda i nybyggt: Skapa hemkärlek med vintage!

Addera inslag av vintage till ditt nybyggda, moderna hem och gör det ännu mer trivsamt och personligt. Inredaren Elsa Billgren ger sina bästa tips.

Skapa hemkärlek med vintage, Elsa Billgren.

Elsa Billgren, Inredare och bloggare

Du känner igen inredaren och bloggaren Elsa Billgren från teveprogram som Äntligen hemma ochAntikdeckarna – Elsa har en särskild känsla för inredning och en passion för gamla ting. Här kan du ta del av Elsas tips för att inspireras till att inreda ditt nya, ljusa, fräscha hem med möbler och detaljer som gör det ännu mer personligt, trivsamt och hemkärt. ”Modern vintagestil” är Elsas passion och den inredningsstil hon förespråkar. Plocka in gamla ting – det lantliga och det med patina – i ditt nya hem och skapa ännu mer hemkärlek.

Skapa hemkärlek med vintage


Vintage billgren sovrum

Elsas 6 tips för att inreda med vintage

1. Välj en tidsperiod

Låt den moderna inredningen brytas av med en annan stil. Kontraster är spännande! Välj en tidsperiod med tillhörande inredningsstil som du tycker särskilt mycket om. Sekelskifte? 50-tal? Sök efter udda tidstypiska möbler och inredningsdetaljer att addera till det moderna. Det kan räcka med en enstaka möbel och några få detaljer, kanske ett nätt sängbord, en tidstypisk lampa eller en stor spegelram.

2. Tänk igenom en färgskala

Det är bra om färgerna på möbler och detaljer harmonierar för att skapa en helhetskänsla. Att mixa olika nyanser av en eller två färger är effektfullt. Välj till exempel grönt och blått – med en mörk bas och ljusa småprylar för du ett vackert djup i rummet. De typiska färgerna som skapar rätta vintagekänslan är exempelvis antikvitt, kockumgult, kockumgrönt (se bilden), ljusgrått och petrolblått.

Vintage billgren stilleben

3. Ta till tapeteffekten

En tapetserad vägg kan ge karaktär och skapa massor med stämning åt ett helt rum. Välj en tapet i äldre stil, exempelvis från Josef Frank. Ett tips är också att det går att hitta gamla originaltapeter från förr.

4. Kittla med kontraster

Det är kontrasterna i ett hem som visar vilka vi är. Kombinera ting i olika material, låt exempelvis hård metall möta romantiska textilier, blanda något rustikt med något skört, något allvarligt med något humoristiskt. Tänk nattklubb möter konditori!

5. Visa omsorg om detaljerna

Skapa vackra stilleben av saker du tycker om och som gärna visar ett personligt intresse – din passion, om det så är rockabilly eller fåglar. Kanske något strikt modernt sida vid sida med något med naturligt slitage, gärna tillsammans med en blomma eller en kvist. Glaskupor i olika storkekar är effektfulla att placera vackra ting i. Ställ stillebenet på hallbordet, sidobordet, sängbordet eller mitt på köksbordet.

Vintage billgren tavlor

6. Komponera en personlig vägg

Samla dina bästa konstverk (en vacker oljemålning kan göra ett helt rum), urklipp, foton, bilder och speglar på en och samma vägg. Blanda fotografier med loppisfynd, inramade kartor och tredimensionella ting.


Lägg bilderna i den ordning du vill ha dem på ett stort pappersark på golvet och rita sedan runt ramarna med en penna. Tejpa upp papperet på väggen, spika för varje rams eller föremåls placering och riv sedan bort papperet. Det besparar dig tid och väggen onödiga spikhål. Tips: Välj ramar och motiv som förstärker den äldre inredningsstil du har valt att addera till ditt hem.

En variant på tavelväggen är tavellisten. Dekorera dina väggar med smala lister där du placerar vackra föremål. Testa att blanda allt från tavlor och böcker till vaser och minnessaker.

Ett annat sätt är att skapa en blänkande, ljusspridande spegelvägg genom att klä en vägg, till exempel i badrummet, med massor av udda speglar från den tidsepok du tycker om.