Snyggt att bo i nybyggt

Att inspireras av omvärldstrender i stort och smått är ett viktigt arbete i strävan efter att skapa funktionella och snygga hem att trivas i. Ta del av några röster om framtidens boende.

Funktionell design_hallbild.

Stilrent. Funktionellt. Lättskött. Vilsamt. Vackert. Att det ska vara enkelt, trivsamt, lustfyllt och snyggt att bo är en målsättning för alla som arbetar i processen med att skapa hem från Hem från Skanska. Från arkitekter till projektledare, byggarbetare, kundansvariga och analytiker.

Stefan Sjöberg, arkitekt vid arkitektbyrån Kjellander & Sjöberg, som har en lång historia av att arbeta med Hem från Skanska som uppdragsgivare, talar varmt om en av de trender han ser just nu – karaktärsstark arkitektur. Det kan vara former som ger spännande vinklar, fasadmaterial som det intilliggande vattnet speglar sig i eller stora glaspartier från golv till tak.

   – Och Skanska vill ha karaktärsstarkt, det är roligt, säger Stefan Sjöberg.

En annan stark trend är ekologi.  

– Vi har en större miljömedvetenhet idag och det påverkar hur vi vill bo. Hållbara bostäder är en god investering som ger många fördelar över tid, säger Rasmus Billing, arktekt vid ÅWL Arkitekter.

Ett miljövänligt boende är ett viktigt ansvarstagande för framtiden. Det hållbara fokuset syns också i bevarandet av grönska i omgivningen och användande av vackra, naturliga och miljövänliga material i interiören. 

   Att i anslutning till sitt boende få möjlighet att odla kryddväxter och grönsaker för självhushåll är en del av den gröna trenden. I flerfamiljshus kan entrébalkonger eller en gemensam takterrass att umgås och odla på vara fina lösningar. 
   – Det finns en stark trend kring nyttoträdgården, säger Sveriges kanske främste trendexpert Stefan Nilsson, och fortsätter:  
   – Insekter och insektsholkar är stort. Liksom så klart en massa mat i trädgården.

Våra hjärtan slår för det hållbara och miljömässiga val. Trenden säger trä av alla de slag. Som fasadmaterial, i tak, på golv, och i möblerna vi inreder med. Även i våra badrum vill vi gärna ha detaljer i trä – och möbler i trä – för nu vill vi inreda badrummet mer som ett rum, menar Stefan Nilsson.
   – Badrummet är ”det nya skrytrummet”.
Badrummen förses också med alltmer förfinad funktionell design.
   – Till exempel blir duscharna alltmer avancerade och man kan nästan känna igen kommunikationen från större, plattare och dyrare tv-apparater. Blandare har inga vred längre utan man trycker, klämmer eller viftar för att få vatten. •

Foto: Home.designing.com, HouseofPhilia, Hem från Skanska