Trendspaning på 3 days of design

Varje vår samlas designintresserade, press och inredare i Köpenhamn för att under tre dagar njuta av design och hantverk i världsklass. Vi åkte dit och inspirerades av kreativa inredningsnyheter och den danska designelitens klassiker. Häng med på en kort sammanfattning av årets trender!

Klassiska och tidlösa möbler som idag identifierar det danska formspråket.

Trendigt tidlöst

Danskarna är kända över hela världen för sin stilsäkerhet och sina tidlösa designklassiker. Traditionellt präglas den danska designen av starkt hantverk och en unik snickeritradition, där materialets egenskaper tas tillvara på. När 30-talets funktionalism slog igenom kom även möblernas funktion att hamna i centrum, där enkelheten och designen blev viktigare. Det är på grund av detta som de danska designerna lyckats skapa klassiska och tidlösa möbler, som idag identifierar det danska formspråket.

Under årets 3 days of design var den danska designtraditionen starkt närvarande. Trots många nyheter stod det klart att den typiska tidlösheten fortfarande är lika aktuell och talande för nutidens design. Raka linjer, rena material och funktion tillsammans med naturnära och enkla färger syntes genomgående.

Dova pasteller och matta rostiga toner.

Dova pasteller

Säg ”dansk design” och många för troligen tankarna åt det stilrena hållet. Ett annat kännetecken, som speciellt syntes tydligt under årets mässa, var färgstarka kulörer.
Inom dansk tradition har färg alltid vara ett viktigt uttryckssätt och har flitigt använts i exempelvis inredningsdetaljer. Under årets mässa var det dova pasteller och matta rostiga toner som syntes i såväl möbler som accessoarer.

Dagens inredningstrender = lekfullhet

Lekfulla detaljer

Under 3 days of design var det tydligt att detaljerna spelar en stor roll om du vill hänga med i dagens inredningstrender och att lekfullhet gärna får ta plats. Hur lekfullt det ska vara beror ju såklart på vem du är och vilken smak du har, men mässan bjöd på en hel rad av trevliga alternativ – både för den djärva och de med aningen stramare smak. Vad sägs om en prickig porslinshund, en färgglad glasfigur eller lampa helt i guld?

Under 2019 kommer vi se mer av läder som inredningsmaterial.

Inred med läder

För den danska designen har materialvalen alltid varit centrala. Under de senaste åren har naturen blivit allt mer närvarande i inredningen och naturmaterial har slagit igenom stort. Trä, rotting och linne har vi sett länge, men under 2019 kommer vi även se mer av läder. Och nej – det blir inte bara fler skinnsoffor och fåtöljer. Tänk även sänggavlar, knoppar och kuddar i detta naturliga material som bara blir finare med tiden.