10 tips för att överleva bonusjulen

I juletider kan det vara extra tufft för bonusfamiljen att försöka leva upp till de ofta högt ställda kraven på lycka och kärnfamiljsideal. Sänk ribban och fundera på vilka alternativ som kan funka för er. Istället för att stirra er blinda på hur det brukar eller borde vara så var kreativ och försök tänka utanför det traditionella firandet. Här är tio bonustips inför julen!

 1. Förväntningar

  Släpp (och dra ner) förväntningarna om den perfekta julen. Det skapar bara onödig besvikelse och stress. Låt julen bli vad den blir så kanske du blir glatt överraskad istället.

 2. Kommunicera

  Prata om vilka förväntningar ni har på och kring julen och försök justera utifrån era olika önskemål.

 3. Var kreativ

  Fördelen med att vara en bonusfamilj är att man är annorlunda redan från början. Kanske ni som bonusfamilj vill dela upp er och fira ihop senare på en annan dag. Släpp kärnfamiljsidealet och tänk utanför normen för hur julen kan se ut. Ibland kan det vara skönt att tänka att det inte finns någon lag som säger att man måste fira jul ihop eller att man älskar varandra mindre som familj för att man väljer ett annat alternativ.

 4. Tid & tålamod

  Ofta vill man att den nya bonusfamiljen ska falla på plats på bara några månader men för de flesta tar det många år att landa i vad som funkar. Låt det nya julfirandet ta tid och växa fram.

 5. Fira ihop med exen?

  Tvinga inte ihop er med exen på julafton för barnens skull. Hitta ett upplägg där alla kan slappna av. Barn känner av även subtila signaler. Låt dem slippa dåliga vibbar och dålig stämning. Med tiden kanske ni kan fira ihop med era ex igen om ni vill och det känns naturligt. 

 6. Känsligt läge?

  Är det nära inpå en skilsmässa eller separation kanske ni vinner på att ta ett steg tillbaka och vänta in ursprungsfamiljens känslor innan ni drar in bonusfamiljen i ett gemensamt firande. Ha förståelse för att inte resten av världen (i synnerhet barnen) inte är lika pangkära som ni.

 7. Julklappar

  Prata ihop er om julklappar och vad de får kosta så att det blir rättvist mellan olika särkullsbarn. Det kanske inte är så kul om ena barnkullen får kritor och den andra Ipads? Om ni har olika traditioner kring prisklasserna och inte kan enas är det ibland bättre att dela upp sig på julen så att inte avundsjuka hamnar i fokus.

 8. Traditioner

  Skapa nya traditioner i den nya bonusfamiljen men värna också om de gamla som barnen gillar. Traditioner är ofta viktigt för barn och deras historia och ursprungsfamilj är en stor del av deras liv. Respektera det.

 9. Tjafs om julscheman och planering?

  Bjud till och samarbeta (även när det svider) – det vinner nästan alltid i längden. Kom ihåg att det oftast tar några år innan nya rutiner ramlar på plats. Om ni har svårt att enas ta ett möte hos familjerätten, de är ofta en bra och objektiv samtalspartner som kan se på situationen utifrån.

 10. Acceptans

  Livet och julen ser annorlunda ut nu. Acceptera att det är så, släpp kontrollen och försök se verkligheten för vad den är. Den stora och spretiga bonusfamiljen blev kanske inte precis det du hade tänkt dig, men det kan bli bra ändå. Bonusjulen blir mycket lättare (och framförallt trevligare och roligare) om du inte ställer krav som den inte kan leva upp till.

Av: Moa Herngren