Cykla säkert med barn

Roligt, smidigt och miljövänligt – att cykla är ett bra transportmedel för både vuxna och barn. Men innan det är dags att rulla ut på cykelbanorna är det viktigt att tänka på säkerheten. Här kommer fem tips för dig som cyklar med barn.

 1. Använd hjälm

  Huvudet är ömtåligt och viktigt att vara rädd om. Idag är det lag på att barn upp till 15 år ska använda cykelhjälm och barn upp till sju år rekommenderas ha en särskild cykelhjälm med grönt spänne. Men kom ihåg att även vuxnas huvuden är ömtåliga – så på med hjälmen och var ett gott föredöme!

 2. Cykla säkert med barnsits

  Cyklar du med små barn kan det vara praktiskt med barnsits. För att vara säker på att barnsitsen passar både cykeln och barnet är det bra att besöka en cykelaffär som kan hjälpa till att prova ut en. Det är viktigt att barnsitsen monteras ordentligt bak på cykeln och att den fästs i cykelramen.

 3. Håll cykeln i bra skick

  Genom att kontrollera några enkla saker kan du vara säker på att cykeln är redo att tas ut på cykelbanorna. Rengör och smörj cykeln regelbundet och kom ihåg att testa bromsarna. Fungerande cykellampor, reflexer och ringklocka är andra viktiga saker som både barn- och vuxencyklar ska vara utrustade med.

 4. Rätt utrustning till barncykeln

  Räfflade cykelpedaler, handtag med knoppar längst ut och fotbroms är exempel på några saker barncyklar bör vara utrustade med. Då halkar inte fötterna av pedalerna, magen är skyddad om cykeln välter och framhjulet vrider sig och det blir enklare att koordinera hand- och fotrörelser. Ett annat tips är att fästa en hög vimpel på barncykeln – då syns barnet bättre i trafiken.

 5. Vett och etikett i trafiken

  För att både du, ditt barn och andra trafikanter ska kunna färdas säkert i trafiken är det viktigt att känna till vilka trafikregler som gäller för cyklister. Använd cykelbana om det finns, gör tecken när du svänger eller byter körfält och var extra uppmärksam i korsningar på att andra trafikanter sett dig. Då hjälper du till att bidra till en säkrare cykelmiljö och lär dessutom ditt barn bra trafikvett.