Flytta ihop – så funkar det

Att flytta ihop är både mysigt och spännande, men det finns en del praktiska saker att tänka på. Vi listar fem viktiga punkter du och din blivande sambo inte ska glömma bort.

Bild på ett par. Att flytta ihop - så funkar det.

 1. Teckna hemförsäkring för er båda

  När ni blir sambos är det viktigt att kolla upp att ni båda omfattas av hemförsäkringen. Flyttar du in hos din partner räcker det oftast att du folkbokför dig på den gemensamma adressen, men för att vara på säkra sidan är det bra att kontakta försäkringsbolaget och be dem skriva in er båda i försäkringsavtalet. Passa på att se över om försäkringsbeloppet är tillräckligt stort för att omfatta er båda – och varför inte ta tillfället i akt att jämföra priser och förhandla med olika försäkringsbolag? Många bäckar små!

 2. Skriv ett samboavtal

  Som sambos omfattas ni av den så kallade sambolagen, som bland annat säger att alla saker ni köper till ert gemensamma hem ska delas lika mellan er vid en eventuell separation. Det gäller även bostaden om ni köpt den tillsammans. Skriver ni ett samboavtal kan ni avtala bort sambolagen, vilket kan kännas tryggt om ni köper saker av olika värde till ert hem. I samboavtalet kan ni exempelvis redogöra för vem som betalt kontantinsatsen och vem som äger soffan eller köksassistenten. Kontakta en jurist som hjälper er sätta upp ett giltigt avtal!

 3. Regler för andrahandsuthyrning

  Kanske vill ni prova på sambolivet ett tag innan ni gör er av med era respektive bostäder? Då kan det vara smart att hyra ut en av era bostäder i andrahand under en period. Reglerna för andrahandsuthyrning ser lite olika ut beroende på om det är en hyresrätt eller bostadsrätt du ska hyra ut. Är du hyresgäst måste du få din hyresvärds godkännande för att få hyra ut din lägenhet i andrahand. På liknande sätt behöver du få ett okej från din bostadsrättsförenings styrelse om du äger en bostadsrätt.

 4. Prata pengar

  Att prata om pengar kan kännas laddat och bäddar inte sällan upp för tråkiga diskussioner. Men pratar ni igenom er ekonomi innan någon trist situation uppstår kan ni undvika många onödiga tjafs. Gå igenom hur ni vill fördela utgifterna mellan er och lägg upp en plan som känns rimlig för båda – så kan ni fokusera på roligare saker istället.

 5. Anmäl flytten hos Skatteverket

  När du flyttar är det bra att anmäla flytten till Skatteverket för att ändra din folkbokföringsadress, exempelvis för att du också ska omfattas av hemförsäkringen. Komplettera med en adressändring på adressandring.se så är du klar!