Goda vanor för en säkrare vardag

Att känna sig trygg och säker i vardagen är viktigt för välmåendet. Här kommer fem tips på hur din vardag kan bli säkrare – både i och utanför hemmet.

 1. Håll ordning och reda

  Genom att hålla ordning på sakerna hemma kan du undvika diverse olyckor. Har du till exempel halkskydd under mattor, i trappan och i badkaret? Då är du på god väg. Lägg till bra belysning och undvik höga trösklar så är du ännu närmare ett tryggt och säkert hem.

 2. Se till att brandsäkra

  En brand växer fort och en fungerande brandvarnare kan faktiskt vara skillnaden mellan liv och död. Kom ihåg att testa brandvarnaren med jämna mellanrum och se till att batterierna är fräscha. Köp brandfilt, brandsläckare och brandöva hemma – då är du redo om olyckan skulle vara framme.

 3. Säkra hemmet för de små

  Med några enkla knep kan du snabbt barnsäkra ditt hem. Förvara mediciner och annat farligt på hög höjd eller inlåst, ställ kastrullen med handtaget inåt och ha spärranordningar på fönster och altandörrar. Glöm inte se upp med bordsdukar och lösa saker som barn enkelt kan dra ner!

 4. Träna för bra balans

  Att träna regelbundet gör dig inte bara starkare utan förbättrar även din balans. På så vis kan motion hjälpa dig att undvika fallolyckor. Dessutom gör regelbunden träning att du blir mer stresstålig – stress som annars är en vanlig orsak till att olyckor sker.

 5. Transportera dig säkert

  Att färdas tryggt mellan hem, jobb, skola och aktiviteter är en viktig del av säkerheten i vardagen. Beroende på hur du transporterar dig finns olika saker att ha koll på. Är du en av många som cyklar är det bra att testa bromsarna, pumpa däcken och kontrollera lamporna innan du ger dig ut på cykelbanorna. Och glöm inte cykelhjälmen!