Andrea Brodins bästa balkongtips

Bor man i en lägenhet så är balkong något av en dröm. Bara att kunna öppna en dörr och gå ut, om så bara för en kort stund, gör att naturen redan känns närmare. Här delar inredaren och tv-profilen Andrea Brodin med sig av sina bästa balkongtips inför våren.

Mysig balkong

Ur boken ”Gör om Hemma”, Norstedts förlag, fotograf: Daniel Cohn

 1. Fundera ut användningsområdet för din balkong.

  Vill du äta eller bara fika? Matbord eller en skön fåtölj? Eller ska balkongen vara en prunkande oas och köksträdgård? Tänk också på att inreda på höjden, kanske en vacker växt kan slingra sig upp längs fasaden på en spaljé? Använd trälådor och krukor i olika storlekar för att bygga i olika nivåer, det gör att balkongen upplevs större.

 2. Se vad som passar

  När du tänkt ut vad du vill göra med balkongen är det dags att se vad som passar. Många små balkonger kan t.ex. ha ett fällbord som fästs i räcket. Det sparar plats när bordet inte behöver användas. Ett armeringsjärn som lutar mot väggen kan också användas för att hänga upp saker som inte behöver ta golvyta.

 3. Tänk på ditt golv, andra gör det!

  Här finns mycket att göra istället för den tråkiga standardbetongen. Konstgräs, teakrall, vintertålig klinker eller matta för utomhusbruk. Eller varför inte måla golvet i ett snyggt mönster?

 4. Sätt upp belysning

  Om du har turen att ha ett eluttag på balkongen kan du skapa stämning med belysning. En vacker lampa eller ljusslinga runt räcket livar upp året om. Annars kan du jobba med lyktor och tända ljus när mörkret smyger sig på. Har du tillstånd från föreningen kan du också ha en grill på balkongen.

 5. Glöm inte växterna

  Planera efter solläge och din ambitionsnivå... En prunkande oas är en fröjd, men kräver sin tid. Ett alternativ är växter som är lite tåligare. Tänk kaktus, murgröna och olivträd.

 6. Inspirera dina grannar

  En fin balkong kan skapa trivsel för alla boende omkring och kanske även uppmuntra andra till att göra fint på balkongen.

Skapa mysig balkong

Ur boken ”Gör om Hemma”, Norstedts förlag, fotograf: Daniel Cohn