Framtidens Skanskahem

Hur kommer framtidens Skanskahem se ut? Vilken funktion kommer husen fylla och hur kommer vi bo i dem? Skanskas produkt- och verksamhetsutvecklare Anna-Carin Busk bjöd med oss på en spännande framtidsspaning. Häng med!

Smarta hem

I sin roll på Skanska spanar Anna-Carin efter vilka trender som kommer påverka hur framtidens hem byggs, men även hur vi kommer leva i dem. En av dessa trender är den så kallade delningsekonomin, som handlar om att dela, låna och hyra saker istället för att äga dem själv. Anna-Carin förklarar:

”Vi ser redan nu att man till exempel inte äger sin bil i lika stor utsträckning som tidigare, att man istället är med i en bilpool eller att bostadsrättsföreningen har bilar man kan få låna. Samma sak med cyklar. Och det tror jag vi kommer se mer av, även i våra hem”.

Utöver delningsekonomin menar Anna-Carin att digitalisering är en viktig trend inom bostadsutvecklingen. Idag är digitalisering ett begrepp som är vanligt i den allmänna samhällsutvecklingen, men Anna-Carin berättar att den även kommer ha stor påverkan på våra framtida hem.

”Genom digitaliseringen kommer vi använda våra hem på ett helt annat sätt och gränserna mellan vad som är ett hem, kontor och en skola kommer att suddas ut. Om vi bortser från att vi har ett socialt behov av att träffa andra kommer vi vara hemma mer – jag sitter och jobbar samtidigt som mitt barn har skolundervisning hemifrån via sin skärm. Och vad blir hemmet då? Är det en skola, en arbetsplats eller ett hem?”, säger Anna-Carin.

Bortsett från att digitaliseringen påverkar hur vi kommer leva i våra framtida hem, menar Anna-Carin att digitaliseringen dessutom är ett viktigt hjälpmedel i Skanskas arbete för hållbara hem.

De smarta hemmen kommer vara nödvändiga för att exempelvis elbesparing i större utsträckning ska vara möjligt. Därför kommer framtidens Skanskahem bli allt mer digitala och smarta. De kommer bland annat ha inbyggda sensorer som talar om för oss när det är dags att städa eller byta fasad.

Anna-Carin Busk, produkt- och verksamhetsutvecklare på Skanska.

Även om vissa trender som spås bli stora inom bostadsutvecklingen kan kännas avlägsna idag, så finns en del tekniska utvecklingar som ligger närmare i tiden. Anna-Carin berättar:  

”Vi jobbar just nu på att kunna erbjuda en så kallad borta-hemmaknapp, som antingen blir en fysisk knapp vid ytterdörren eller en app i telefonen. Den programmeras så att exempelvis alla lampor man vill släcka eller de eluttag som inte används stängs av, bara genom ett litet knapptryck. Och om till exempel balkongdörren är öppen så får du ett sms som varnar om det”.

Det låter som ett efterlängtat hjälpmedel för alla som någon gång tvekat på om strykjärnet verkligen är avstängt. På frågan om när borta-hemmaknappen lanseras ger Anna-Carin ett glädjande besked:

”Det hoppas jag att vi ska kunna erbjuda ganska snart. Om inte i år så absolut 2019”.

Dela sidan: