Kom in i gänget på praktiken

Varje år gör både studenter och nyanlända praktik hos oss och det är vi extremt glada och tacksamma för! Här berättar några om deras upplevelser från sin praktik hos Skanska.

De flesta av oss har haft en praktikplats. Och de flesta av oss kan skriva under på att det är ganska nervöst i början. Inte nog med nya arbetsuppgifter, det är ett helt nytt socialt sammanhang där man vill visa upp sina bästa sidor. Vi har pratat med Harvin Ali, 27 år, som haft praktik hos oss på Skanska. Hon berättar om sina upplevelser och tipsar om vad man ska tänka på för att komma in i gänget som praktikant.

Hur kändes det för dig innan du började din praktik hos oss på Skanska?
– Blandade känslor. Jag var jätteglad för att just jag fått chansen att bli praktikant på Skanska. Men å andra sidan oroade jag mig lite. Skanska är ju ett så stort och känt företag och jag ville verkligen göra bra ifrån mig.

Hur kändes det när du väl började?
– Det är svårt att förklara, det var inte precis som jag tänkt mig. Folk har ju fullt upp med sitt. Jag var dessutom första kvinnan in i arbetsgruppen, så jag var delvis nervös för det också. Men det blev mycket enklare än jag trott. Alla bjöd på sig själva, var glada och trevliga och extra snälla mot mig eftersom de visste att jag var ny och inte kände någon.

Gjorde vi på Skanska något som fick dig att trivas bättre under din praktikperiod?
– Absolut. Första dagen blev jag introducerad framför hela gänget och de fick presentera sig för mig. Det blev en bra start. I början gick jag bredvid en kollega och det gjorde att jag per automatik kom in mer i gänget. Jag hade även en mentor som var jättebra. Hon uppmuntrade mig att träffa folk med olika roller inom Skanska, folk jag inte hade träffat annars. Då blev det lättare att hänga med i samtalen under kaffepauserna också.

Gjorde du något speciellt för att bli en del av gänget?
– Jag försöker alltid att vara mig själv. Det tror jag man vinner mycket på, även om det är svårt ibland. Om du visar vem du är som person kan du få feedback och utvecklas utifrån det. Man ska inte vara rädd för att man inte kan tillräckligt mycket, det är ju alltid lärorikt att vara med någon som kan mer. Om man verkligen vill hamna på rätt jobb där man trivs så tror jag att det är så man ska tänka. Det var i alla fall vad jag gjorde.

Harvins bästa tips till dig som ska ut på praktik

- Läs på så mycket du bara kan om företaget. Gärna på projekt och annat runtomkring. Det gör att du känner dig mer bekväm och det blir enklare att prata med kollegor.

- Ta med lunchlåda och ät tillsammans med arbetskompisarna. Det är ett bra tillfälle att prata om annat än bara jobb och lära känna varandra bättre.

- Baka och ta med fredagsfika som överraskning. Det är socialt och uppskattas av alla. Det gjorde jag när jag precis börjat och det blev jättelyckat. Satsa på att baka själv istället för att köpa, då blir det mer personligt.

- Var dig själv. Det tror jag är det viktigaste!

 
I filmen nedan kan du följa praktikanterna Firas, Hamdi och Ziad som alla fått anställning hos oss på Skanska. De arbetar på Nya Hems kommande bostadskvarter Skärvet som ligger i Växjö.

Varje år gör både studenter och nyanlända praktik hos oss och det är vi extremt glada och tacksamma för! Här kan du höra Ziad, Hamdi och Firas, som alla blivit anställda, berätta lite om hur det är att jobba på Skanska.
Dela sidan: