En livsviktig guide

Varje år drabbas cirka 10 000 människor av plötsligt hjärtstopp. Om du kan utföra hjärt- och lungräddning i väntan på ambulansen fördubblas chansen att den drabbade överlever. Din kunskap kan alltså vara livsviktig.

Utbildning i HLR, övning bröstkompressioner på docka.

Vid ett hjärtstopp kan hjärtat inte längre pumpa blodet ut i kroppen. Med hjärt- och lungräddning (HLR) kan blodet pumpas runt manuellt så de viktigaste vävnaderna i kroppen syresätts till dess att professionell hjälp är på plats. Ju tidigare HLR sätts igång desto större är chansen att personen överlever.

Vad är det viktigaste att tänka på? Det första du ska göra är att larma 112. I väntan på hjälp startas sedan HLR genom kraftiga bröstkompressioner och inblåsningar i munnen. Men om det finns en hjärtstartare på plats är det ett effektivare alternativ.

Nedan finns en guide som visar exakt hur du ska gå tillväga om någon i din närhet drabbas av hjärtstopp. Spara i telefonen eller skriv ut och sätt upp hemma. Kom ihåg att repetera HLR några gånger per år, då känner du dig säker om det skulle hända i din närhet.

Hjärt- och lungräddning för vuxna (PDF) »

Dela sidan: