Järvastaden – barnens stadsdel

En undersökning visar att närhet till skola, förskola och en god utemiljö är de viktigaste faktorerna för barnfamiljer när de ska flytta. På ett gammalt militärt skjutfält mellan Solna och Sundbyberg har Järvastaden vuxit fram – ett område med barnens bästa i fokus.

Med hjälp av Sifo har Skanska undersökt vilka faktorer som är viktiga för barnfamiljer när de ska välja bostad. Närhet till skola, förskola och en god utemiljö är de saker som hamnar högst upp på listan.

På gränsen mellan Solna och Sundbyberg ligger Järvastaden, ett område som utvecklats med en vision om att skapa ett lugnt och tryggt boende för barnfamiljer. Från att för tio år sedan ha varit ett gammalt militärt skjutfält är Järvastaden idag ett lummigt och barnvänligt bostadsområde med småstadskänsla och grönområden precis utanför dörren. Allt med barnens bästa i åtanke.

"Vi ville bygga en trygg och säker stadsdel för barnen som växer upp där, men även för deras föräldrar. Vårt mål har varit att bygga nya hem istället för nya hus. Det tycker vi känns bra i magen", säger Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska.

Järvastaden är ett exempel på en stadsdel som byggts med invånarnas bästa i fokus. Förutom bostäder har även skolor och förskolor byggts i området för att göra det enklare för barnfamiljer att flytta dit. Ett annat viktigt arbete har också varit att skapa ett levande och aktivt område med närhet till naturen.

Att skapa en livfull stadsdel anpassad till barnfamiljer har varit viktigt för oss. Det är även något vi hoppas kunna göra mer av i framtiden, då vi vill skapa områden där invånarna trivs och känner sig trygga. Då måste vi också utgå från vad som är viktigt för de boende.

Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska.
Dela sidan: