Konst som svetsar samman kvarteret

I Örgryte Torp har de boende själva fått vara med och påverka sin boendemiljö. Vi på Skanska anordnade en konsttävling där ett 80-tal konstnärer tävlade om att få smycka kvarteret. En namnkunnig jury samt de människor som köpt bostad i kvarteret fick vara med och rösta fram sina favoriter.

Offentlig konst handlar om att ge något mer till våra gemensamma platser än det där mest funktionella, något som kanske ifrågasätter eller som helt enkelt gör oss gladare. Konsten har glädjande nog fått en tydligare och viktigare plats i det offentliga rummet. Många har insett att för invånarna bidrar konsten starkt till en identitet och stolthet till en plats, och påverkar sannolikheten att man kommer tillbaka till platsen igen.    

I Örgryte Torp anordnade vi på Skanska en konsttävling för att de boende själva skulle få vara med och påverka hur konsten i deras kvarter ska förvandla en samling hus till en spännande och trivsam plats med en tydlig identitet. Ett 80-tal konstnärer lämnade in sina bidrag och två av dem blev slutligen vinnare och ska nu få smycka kvarteret. Juryn bestod av namnkunniga arkitekter, konstnärer och representanter från Skanska och Göteborgs Stad samt alla de människor som köpt hem i kvarteret.

Jurymedlemmen och Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö är övertygad om att tävlingen hjälper de boende att göra Örgryte Torp till sitt hem.

- Jag tycker det är jättebra, det är en del av känslan att man tar sitt område i besittning och påverkar sin omgivning. Konsten får människor att känna samhörighet med platsen och med varandra.

Han ser mycket positivt på att Skanska som privat aktör tar ansvar för att tillföra konst. Han ser det som en uppenbar aspekt av hållbarhet. 

- Konsten har definitivt en social dimension. Den är en del av vår upplevelse av staden och vår upplevelse formar vårt beteende i staden, avslutar Björn Siesjö.    

Vem vann då? 
Verket i glas, Testbilder av Lotta Söder, kommer att pryda fem glaspartier i husets entréer, och Bronsskulpturen Sommarradio av Emma Ströde kommer att smycka området mellan hemmen. Tillsammans skapar de värden som berikar Örgryte Torp långt efter att bostaden är såld och nyckeln överlämnad.

Dela sidan: