Limhamn – från kalkbrott till sjöstad

Limhamns Sjöstad i Malmö är ett område med spännande historia, som under de två senaste seklen varit både fiskeläge och cementfabrik. Häng med på en kort återblick till det numera populära bostadsområdet vid havet!

Limhamns historia började med upptäckten av det kalkbrott som tidigare låg i området. Det tog Limhamn från att vara ett enkelt fiskeläge till att bli bas för Sveriges första cementfabrik, Skånska Cement. Ett företag som blev grunden till dagens Skanska.

När kalkbrottet i Limhamn stängdes 1994 och cementbruket lades ned, fanns en stor outnyttjad yta precis vid havet. En plats med möjlighet att bli ett trivsamt bostadsområde med närhet till skolor, butiker och inte minst havet precis utanför dörren. 

Sedan cementfabriken stängdes har Limhamn utvecklats från industriområde till trevligt bostadsområde – och kallas numera för Limhamns Sjöstad. Det går fortfarande att hitta spår från de industriella verksamheter som funnits där, vilket även syns i delar av den nya bebyggelsen. Till exempel har en av de silos som användes i cementfabriken bevarats och återanvänts, vilket även gäller för områdets gamla lokstall. 

I Limhamns Sjöstad finns det bästa av två världar: närhet till storstadspuls och lugnet från havet. Ett område för dig med drömmar om att bo vid havet men som vill kunna cykla in till staden på 20 minuter.

Dela sidan: