Smart hem eller dum teknik?

Vi gör regelbundna undersökningar för att se vad gemene svensk faktiskt vill ha i sitt hem. Ska det vara mer förvaring, smarta högtalare eller väldigt mycket marmor i hela hemmet? All information används sedan för att utveckla de bästa möjliga hemmen. Läs mer om den senaste undersökningen här nedan.

Köket är och förblir ett praktiskt rum med fokus på matlagning och gemenskap.
Köket är och förblir ett praktiskt rum med fokus på matlagning och gemenskap.

Idag blir det vanligare och vanligare att göra sitt hem smart. Det vill säga att kunna styra saker med mobilen eller rösten. De vanligaste sakerna som människor vill kunna styra är lampor, tv och högtalare. Mer än var tredje svarande har sagt att de vill ha kontroll över dem. Men vad som kanske sticker ut lite extra är att nästan lika många vill kunna styra larm, ytterdörr, värme och andra sensorer. Det ser ut som att digitala hem går från en rolig funktion till en grundläggande del av vår vardag. Samtidigt ser vi en knapp tredjedel som klarar sig helt utan några uppkopplade vardagslösningar. Hälften av de som vill styra sitt hem gör det för att det är smidigt medan 36% svarar att de vill kunna ha kontroll över hemmet på distans.

Vi frågade även om kök och vad som skulle vara viktigast om du skulle utforma ditt drömkök. Här blev det tydligt att det enkla ofta är viktigast. Hela 80% tyckte att stora arbetsytor och goda förvaringsmöjligheter var viktigast. Efter det kom sällskapsytor på ca 45%. Moderiktiga detaljer är säkert viktigt för många men det var bara viktigast för ca 5% av de tillfrågade. Det ser onekligen ut som att köket är och förblir ett praktiskt rum med fokus på matlagning och gemenskap.

Om du vill vara med i vår bopanel och påverka hur framtidens hem ska se ut så klicka på länken till vår bopanel»

Dela sidan: