Nollenergihus

2014 byggde vi på Skanska vårt första nollenergihus. Därmed tog vi ytterligare ett viktigt steg i vårt klimatarbete. 21 lyckliga familjer kunde flytta in i kvarteret Solallén i Vikaholm utanför Växjö.

Från råvara till färdigt hem

Bostäder står tillsammans med lokaler för mer än en tredjedel av Sveriges totala energianvändning. För att kunna nå klimatneutralitet måste vi minska vårt behov av energi ordentligt. Oavsett om du bor i en äldre bostad eller om du flyttar till en nyproducerad. Vi behöver alla göra vad vi kan för att nå målet om ett klimatneutralt samhälle.

Våra nollenergihus är certifierade enligt Svanen. Materialvalen följer Byggvarubedömningens tuffa kriterier medan till exempel färg, lim och fogmaterial följer BASTAs miljöbedömningsystem. Båda organisationerna är branschföreningar som driver utvecklingen mot en giftfri miljö och en hållbar framtid.

Ett nollenergihus är ett hus med hög energieffektivitet. Väggar och tak är byggda med extra tjock isolering och vi strävar efter en hög täthet där luftintaget sker på ett kontrollerat sätt. Sedan adderar vi dörrar och fönster med mycket hög energiprestanda. Den tjocka isoleringen gör att konstruktionen får en inbyggd tröghet i temperatursvängningar. Jämfört med vanliga hus får du ett svalare inomhusklimat på dagarna och ett varmare om nätterna. Även fönstersättningar och takvinklar är noga uttänkta för att nyttja solen på olika delar av året. Under vintertid, när solen står som lägst, skiner solen in genom fönster och hjälper till med att värma upp huset. På sommaren, när solen står som högst, skiner solen istället på taket där vi har placerat solfångare som producerar egen energi. Som namnet nollenergihus antyder så producerar solcellerna lika mycket energi på årsbasis som huset behöver för uppvärmning och varmvatten. Överskottsenergin under årets varma månader skickas ut i elnätet och kan utnyttjas av bostäder och verksamheter med större energibehov.

Husets lungor består av ett mekaniskt ventilationssystem med en värmeväxlare där luften som är på väg in i huset värms upp av den utgående. Den mekaniska ventilationen i kombination med naturliga materialval innebär att ett nollenergihus är bra för både ekonomin och hälsan. Många som bor i ett nollenergihus brukar märka att de sover mycket bättre och att inomhusklimatet känns friskare. I dagsläget har vi nollenergibostäder i Växjö, Stockholm, Göteborg och Malmö. Vår målsättning är att kunna erbjuda fler kunder denna möjlighet inom kort. Det är ett viktigt steg på resan mot klimatneutralitet.

Få tips om hur du kan minska din energianvändning på energimyndigheten.se »

Dela sidan: