Din guide till en grönare vardag

När du flyttar in i ett helt nytt Skanskahem, kan du vara lugn i att du har gjort ett gott val, både för din framtid och för miljön. Tillhör du skaran som gärna gör lite extra? Här har vi samlat våra bästa tips för ett grönare vardagsliv. Ta en titt, du kanske redan gör mer än vad du tror!

Tips till gröna val


 1. Ta en promenad till affären eller samåk med grannnen

  Låt bilen vila och ta en promenad, eller samåk! Det finns många sätt att samåka i vardagen. Veckohandla ihop med någon av dina grannar, hämta upp arbetskamraterna när du ska till jobbet eller testa ”gående buss” till skolan. Gör ett schema med barnens klasskompisar och turas om att gå ihop till skolan. Om du ska storhandla kan du ta med dig en rullväska som du kan lasta alla dina matvaror i. Eller cykla!

 2. Sänk temperaturen

  Sänk temperaturen någon grad hemma så kan du spara stora pengar. Skillnaden mellan en inomhustemperatur på 23 grader och 20 grader kan minska elräkningen med många tusenlappar. Sätt på dig fårskinnstofflorna och en långärmad tröja. Sedan sänker du temperaturen. Hur mycket kan du spara?

 3. Stäng av tvn – på riktigt

  Räkna efter hur många apparater du har i standbyläge hemma. Glöm inte mobilladdaren, den drar nämligen lika mycket ström oavsett om du laddar upp telefonen eller ej. Se till att stänga av varje kväll eller gå till närmaste elvaruhus och köp ett gäng timers. En bra och billig investering.

 4. Källsortera mera

  Det tar inte många minuter att källsortera sina sopor. Om du är noga kommer du upptäcka att det faktiskt inte blir så mycket brännbara hushållssopor. Bor du sedan i villa eller radhus med egen sophämtning kan du belöna dig själv med att ringa renhållningsbolaget och be om en mindre soptunna och färre tömningar.

 5. Handla ekologiskt

  Var inte rädd att fråga efter ekologiska/hållbara alternativ på restaurang och i andra affärer. Genom efterfrågan skapar vi förändring. Ett annat miljövänligt råd är att skippa plastkassen och ta med en tygpåse när du handlar. Tips, lägg en i väskan så är den alltid nära till hands.

 6. Minska matavfallet

  Visste du att svenska hushåll häller ut 224 000 ton mat och dryck varje år? Det motsvarar cirka 26 kilo per person, enligt Naturvårdsverkets och Livsmedelsverkets studie 2014. Så – planera matinköpen, ta vara på alla delar av råvarorna, töm förpackningar ordentligt och använd resterna. Försäkra dig om att du använt allt på gurkan, löken, morötterna och så vidare. Testa till exempel att hacka upp slantar av broccolistammen och rosta i ugnen. Gott och nyttigt! Du behöver inte heller blint följa bäst före-datum, utan smaka och lukta istället. Luktar det okej och smakar det bra, då är det bra!
  Tips: Be om en "doggybag" på restaurangen – det blir alltmer vanligt att be att få ta med sig det man inte orkade äta upp. Det är ju bara en komplimang till kocken dessutom och ännu ett sätt att minska matsvinnet.

 7. Byt till smarta lågenergilampor

  En lågenergilampa drar ungefär en fjärdedel av vad en traditionell glödlampa förbrukar. Gå igenom dina lampor och kom ihåg att inte slänga gamla lampor i soporna, de ska sorteras som elavfall eftersom de innehåller miljöfarliga ämnen.

 8. Bli smartare i köket

  Ska du byta ut dina vitvaror? Välj dem med omsorg, köket står för en stor del av vår energianvändning och du kan spara mycket energi. En varmluftsugn gör att du kan sänka temperaturen samtidigt som maten blir klar snabbare. Detsamma gäller för induktionshällar. Om du inte har en sådan häll, kan du ändå spara energi genom att värma vatten i vattenkokaren istället för på spisen. I våra nya hem kan du räkna med att alla vitvaror håller hög energiklass.

 9. Ordning i och bakom kylskåpet

  En vanlig kyl ska hålla 5°C och frysen ska inte vara kallare än -18°C, då går det bara åt onödigt mycket el för att hålla temperaturen nere. Packa kylen full, fyll upp med konserver om du har plats över och dammsug bakom kylskåpet och runt kompressorn. När det blir för dammigt kräver kylsystemet massor av extra energi.

 10. Sluta köp vatten

  Vårt svenska kranvatten är ett av världens bästa! Vill du ändå ha kolsyrat? Inga problem. En Sodastreamer blir billigare i längden, för både dig och miljön. 

 11. Var smartare i tvättstugan

  Det finns massor av miljöpoäng att hämta i tvättstugan. Tvätta rätt så sparar du både pengar och miljö. Kör bara fulla maskiner, tvätta hellre lång tid men på låg temperatur och dosera tvättmedlet efter vad som står på paketet.

 12. Duscha med ett renare samvete

  Utan vatten skulle det inte finnas något liv och om det är något vi ska vara rädda om så är det just tillgången på vatten. Vi har inget problem med vattenbrist i Sverige men att skapa rent vatten kräver mycket energi. Snålspolande toaletter och kranar är jättebra, men kom ihåg att borsta tänderna med vattenkranen avstängd och stäng av duschen medan du schamponerar.

 13. Minska papperskonsumtionen

  Återupptäck biblioteket. Det är både en mysig syssla och ett perfekt sätt att minska konsumtionen lite grann. Sätt också upp ”ingen reklam, tack” på dörren och slipp upp till 50 kg extra papper per år.

 14. Välj långsiktigt

  När du köper inredning och mode – välj färre plagg och möbler, av hög kvalitet, producerade med mindre miljöpåverkan och med tidlös stil som varar. Ett lätt sätt att spara pengar och miljö är att renovera gamla möbler, det blir snyggt, personligt och oftast räcker det med lite färg. Ett annat är att handla begagnat och det behöver inte betyda att du tummar på kvaliteten. Barnvagn, babysitter, barnstol, bärsele, skötbord – listan över nya oumbärliga prylar för barnfamiljen kan göras lång. Mycket är dessutom bara nödvändigt under en kort period och när barnet vuxit ur dem är de knappt använda. Styr upp en klädbytardag med kompisgänget – det som inte passar dig, kanske sitter perfekt på någon av dina vänner och vice versa.  Annars kan du alltid lämna in gamla kläder för återanvändning eller sälja på nätet.

 15. Få tips av smarta appar

  Appen Grön Guide har miljösmarta tips — bra leksaker, ovänlig städrengöring och bottennappen i fiskdisken … Det finns flera appar som mäter din energiförbrukning, Greenely är en.

Dela sidan: