Bäst före – dåligt efter?

När det kommer till hur mycket mat vi slänger handlar det ofta om osäkerhet. Vi vet helt enkelt inte vad som är säkert att äta. Men i själva verket är det ganska enkelt. I nästan alla fall kan vi lita på våra egna sinnen. Om det luktar okej och smakar som vanligt är det oftast ingen fara.

En sak som många blandar ihop är märkningarna ”Bäst före” och ”Sista förbrukningsdag”. Det förstnämnda är bara en kvalitetsmärkning vilket innebär att varan ska ha rätt smak, konsistens, färg och liknande. Men det har inte att göra med ätbarhet. Därför är det tillåtet att sälja produkter även efter bäst före-datumet har passerat. Annat är det med ”Sista förbrukningsdag”. Detta är en säkerhetsmärkning som innebär att varan kan vara oätlig eller ibland till och med farlig för hälsan efter att datumet gått ut. Märkningen finns på varor där kvaliteten snabbt försämras, till exempel rå fisk, rå fågel och rå köttfärs. Butiker får inte sälja varor om ”Sista förbrukningsdag” har passerat.

5 livsmedel som oftast håller längre än bäst före-datumet

 1. Mjölk

  Beroende på hur kallt den har förvarats och om förpackningen är öppnad kan mjölk hålla sig upp till en vecka längre än bäst före-datumet. Lukta och smaka lite för att se om den är okej.

 2. Ost

  Ost håller generellt ganska länge, framförallt hårdare ostar. Om den börjar mögla kan du bara skära bort möglet och lite extra runt omkring. Så länge resten av osten smakar bra kan du äta den.

 3. Ägg

  I EU sätts bäst före-märkningen alltid 28 dagar efter äggens värpdatum. Detta beror på att reglerna i EU är anpassade efter länder med varmare klimat och annan livsmedelshantering. Men egentligen kan ägg hålla upp till två eller tre månader om de förvaras i kylskåp med den spetsiga delen nedåt.

 4. Grädde

  Grädde är något som många av oss slänger i onödan eftersom man tror att den blir sur direkt efter bäst före-datumet. Den kan dock hålla sig tre till fyra dagar längre om den förvaras i kylskåp. Lukta och smaka lite för att se om den är okej.

 5. Frukt & grönsaker

  Även om frukt och grönsaker börjar se skrynkliga ut går det oftast utmärkt att äta dem. Om du inte vill äta dem hela kan du alltid hacka dem och använda i matlagning eller smoothies.

Dela sidan: