Så rengör du dina utemöbler miljövänligt

Snart är det dags för ljumma sommarkvällar och grillfester utomhus – men innan du plockar fram dina utemöbler för säsongen måste du rengöra dem. Här är tre tips på hur du får bort smutsen på ett miljövänligt sätt.

Efter att har stått inne i förrådet eller i ett skjul under vintervilan har dina utemöbler ofta fått smuts, spindelväv eller fett på sig. Många använder sig av starka rengöringssprayer för att få möblerna rena – men det finns faktiskt flera miljövänliga alternativ som fungerar lika bra. Här är tre tips på hur du kan gå tillväga!

Ättika

Har dina möbler fått gröna algavlagringar eller mögelangrepp under vintern? Inga problem – det får du enkelt bort genom att blanda en liter ljummet vatten med 2 dl ättika. Använd en tvättsvamp och svabba av möblerna. Skölj noga efteråt med vanligt vatten.

Bikarbonat

Bikarbonat är bra till mer än småkakor – det hjälper dig även att bli av med både missfärgningar och beläggningar på utemöblerna. Blanda en deciliter bikarbonat med 1 liter varmt vatten. Torka sedan av möblerna med tvättsvamp, och torka till sist av med vatten. För korg- och rottingmöbler räcker det med att strö bikarbonat över och sedan borsta bort överflödet.

Linoljesåpa

Det är en bra idé att skrubba möblerna med ett milt rengöringsmedel, som såpa, ett par gånger per säsong. Ett miljövänligt alternativ är linoljesåpa, som på ett effektivt men snällt sätt tar bort smuts från dina möbler. Värt att veta är att såpan kan ljusa upp träet – testa gärna på möbelns baksida om det gäller för just ditt träslag.

Obehandlade eller oljeimpregnerade möbler kan efter rengöringen behöva oljas in. Däremot är målade möbler och plastmöbler efter rengöringen färdiga att användas.

Glad utesäsong!

Dela sidan: