Delningsekonomi – att dela istället för att äga

Har du massa prylar hemma du sällan använder, men tror någon annan skulle kunna ha glädje av? Då har du en bra möjlighet att praktisera delningsekonomi. Kort och gott handlar det om att dela, istället för att äga.

Vad är delningsekonomi?

Delningsekonomi kommer från engelskans sharing economy och omfattar olika sätt att hyra, dela eller låna saker istället för att äga dem själv. Delningsekonomi gör det helt enkelt möjligt för fler att konsumera en produkt istället för att varje person går och köper en egen. Konsumtionen kan minska och fler kan hjälpa till att bidra till en mer hållbar värld – bara genom att låna saker av varandra.

Vanliga tjänster

Du har säkert redan stött på delningsekonomin i din vardag. Uber, Airbnb och Sunfleet är exempel på företag som gör det möjligt för fler att nyttja en vara eller tjänst. Någon har en bil hemma som inte används, en annan har ett rum över. Genom att börja köra taxi eller hyra ut ett rum till någon på resande fot kan sakerna utnyttjas bättre.

Bli en del av delningsekonomin

Du behöver inte starta taxiverksamhet för att vara en del av delningsekonomin. Ett enklare sätt kan vara att starta en grupp tillsammans med dina grannar. Du har säkert saker hemma du inte använder dagligen, och kanske har dina grannar prylar du kan behöva låna någon gång. Så samla ihop din symaskin, lövblås eller klappstolar och erbjud dina grannar eller kompisar att låna dem när du inte använder dem. På så vis kan du vara med och bidra till en mer hållbar värld!

Bra sidor för dig som vill ta del av delningsekonomin:

Sunfleet  – en av Sveriges största bilpooler.

Swapp – byt vad som helst, när som helst med vem som helst

Toolpool – låna verktyg när du behöver

Skjutsgruppen – dela fordon med andra och bidra till mindre koldioxidutsläpp

Hygglo – hyr istället för att köpa

Dela sidan: