Ett grönare julbord

Nu är det dags att planera årets julbord. Byt ut några av de klassiska varianterna mot vegetariska alternativ. Köttbullar, julskinka och sill är rätter som går finfint att göra vegetariska, dessutom blir det gott!

Grönkål som blandas med olja och salt

Mandelbollar
Den här bullen liknar den hederliga köttbullen både i smak och konsistens. Skillnaden är att de är helt vegetariska. Mandel och västerbottenost utgör grunden och bidrar till en riktig smaksensation. Recept på mandelbollar »

Griljerad kålrot
Griljerad kålrot är ett perfekt alternativ till julskinkan och blir förvånansvärt gott och mustigt. Kålroten kokas i lök och kryddor och griljeras sedan tillsammans med senap i ugnen. Recept på griljerad kålrot »

Auberginesill
Aubergine är en suverän ersättning till sill. Den blir neutral när den fått marineras i lag och har en bra och seg konsistens vilket blir ett perfekt substitut för sill. När den sedan läggs i senapssås tror vi inte ens farfar kommer känna skillnaden. Recept på auberginesill »

Vegetarisk Janssons frestelse
Gör din Jansson vegetarisk med en italiensk twist. Soltorkade tomater och fetaost gifter sig fint och blir en perfekt smaksättare som ersätter sältan från anjovisen. Dessutom passar den perfekt till de goda mandelbollarna. Recept på vegetarisk Janssons frestelse »

Grönkålschips
Chips hör inte till vanligheterna på julbordet, men grönkålschips borde finnas på vartenda ett. Massera grönkål med olja och salt och grilla i ugnen tills de blir gyllene. Har du hört något så enkelt? Recept på grönkålschips »

Vintersallad med granatäpple
Det mastiga julbordet mår bra av en fräsch och syrlig sallad. Grönkål, granatäpple och valnötter blir ett perfekt komplement till övriga rätter och har en julig touch. Recept på vintersallad »

Vegansk fudge
Satsa på ett veganskt julgodisalternativ. Fudge går att smaksätta med nästan vad som helst – som choklad, vanilj eller lakrits. Den här varianten, gjord av kokos och jordnötssmör är farligt god. Recept på vegansk fudge »

Dela sidan: