Havsplast blir designstol hos Wehlers

Med ett mål om att skapa design utan att göra miljömässiga fotavtryck tar Wehlers hållbarhet ett steg längre. Under inredningsmässan 3 days of design i Köpenhamn bjöd de in för att visa upp sin nya stol RUM – gjord av plast från havet och återvunnet stål.

Möbler som tillverkas helt och hållet av fiskenät från havet och återvunnet stål.

Wehlers grundades 2017 i Danmark av Maria Fryd Wehler och Henrik Holm. Redan från början var målsättningen att skapa hållbar inredning.

”Vi tror egentligen inte att det behövs mer designmöbler i världen, men vi tror att det behöver finnas fler alternativ till hållbar konsumtion. Vi jobbar med cirkulär ekonomi vilket betyder att vi tar tillbaka våra möbler, restaurerar eller reparerar dem och säljer dem igen. Går inte det ser vi till att alla material återvinns på rätt sätt så att de kan användas till nya möbler igen”, berättar Maria.

Prototyper i miniformat av nya stolen RUM.

För Wehlers är hållbarhet mer än certifieringar och etiketter. De tar istället ett helhetsgrepp på frågan och menar att det är viktigt att arbeta med hållbarhet utifrån tre aspekter.

”Vi måste jobba med people – planet – profit. Hela vägen runt, som ett företag. Precis som vi lär våra barn att städa upp efter sig borde det vara samma sak för företagsledare. Vi kan inte bara producera massa saker och sen släppa ansvaret för dem. Vi måste börja se våra produkter som resurser, att det är bra att ta tillbaka dem, laga dem och se till att de återvinns på rätt sätt”, berättar Maria.   

Fiskenät från havet blir designmöbler hos Wehlers.

I linje med Wehlers hållbarhetsvision har företaget sedan starten arbetat med miljösmarta material. Från att främst ha använt återvunnet stål och textil har företaget nu riktat in sig på plast som hamnat i havet. 

”Det är uppskattat att det hamnar åtta miljoner ton plast i våra hav varje år. Det är enormt mycket. Det är också uppskattat att 46 procent av den plasten är fiskenät. En enda produkt – fiskenät”, säger Maria.

Stolen RUM lanseras under våren 2019.

Den stora andel fiskenät som finns i våra hav blir nu lite mindre tack vare Wehlers. Under våren 2019 lanserar dem, tillsammans med C.F. Møller Design, stolen RUM. Den tillverkas helt och hållet av fiskenät från havet och återvunnet stål. Sitsens mörkgröna färg kommer från den obehandlade plasten från fiskenäten.

”Allt från design till produktion är gjort i Danmark vilket känns fantastiskt bra. Hade vi varit ett vanligt företag hade det här bara varit ännu en plaststol. Men eftersom vi arbetar med cirkulär ekonomi ser vi till att alla våra produkter kommer tillbaka till oss. Annars skulle det som sagt bara varit ännu en plaststol och då finns det ingen mening med att göra den”, säger Maria.

Dela sidan: