Källsortera mera

De flesta av oss är överens om att vi måste spara på jordens resurser. Och att återvinna är ett steg åt rätt håll. Därför är vi på Skanska extra stolta över att våra kök har tillräckligt med utrymme för att göra återvinning till en självklarhet. Följ med på ett djupdyk ner i soptunnan för att reda ut källsorteringens do’s and don’ts.

 1. Farligt avfall

  Källsortera så mycket du kan, men börja med det som är viktigast för människan och miljön – det farliga avfallet. Lägg aldrig batterier, elektronikavfall, kemikalier, läkemedel, färg, lim eller lack i soptunnan. Sådant avfall kan skada miljön om det hamnar på fel ställe. Lämna avfallet hos kommunens återvinningscentral, vid miljöstationer eller hos vissa butiker.

 2. Metallskrot och metallförpackningar

  Metall kan återvinnas hur många gånger som helst utan att bli av sämre kvalité och metallåtervinning sparar därför stora resurser. Din konservburk kan bli ett flygplan och din kaviartub en konservburk. Metallskrotet kniper därmed andraplatsen över viktiga avfall du absolut bör återvinna. 

 3. Glas-, papper- och plastförpackningar och tidningar

  Visste du att var tredje pappersförpackning i affären är tillverkad av återvunnet papper, att man spar två liter olja för varje kilo plast som återvinns och att du kan koka 38 koppar kaffe på din dagstidning? Ett bevis på att det spelar roll att källsortera! PS. Glöm inte ta av plastkorken från pappersförpackningen innan du kastar den.

 4. Matavfall

  Genom att sortera ditt matavfall från dina hushållssopor blir matresterna en del av kretsloppet. Matavfall ger både biogas – det renaste fordonsbränslet som finns idag, och biogödsel, som kan ersätta konstgödsel inom jordbruket.

Kallsortera mera

Dela sidan: