Konsten att köpa rätt fisk

Fisk är både gott och nyttigt. Men vilka fiskar kan egentligen köpas med gott samvete? Fiskexperten Ann Lumsden från 158:ans Fisk, precis intill kvarteret Nya Hovås i Göteborg tipsar om vad du ska tänka på nästa gång du handlar fisk.

Ät rätt fisk

Hög proteinhalt och rik på vitaminer, mineraler och fleromättade fettsyror. Dessutom väldigt gott. Vi pratar såklart om fisk. Samtidigt skriver tidningar om hur haven fiskas ur och förekomsten av otrevliga miljögifter i vissa fiskarter. Det är inte helt enkelt, det här med att äta rätt fisk.

Ann Lumsden från 158:ans Fisk menar att det är viktigt att aldrig köpa fredad fisk. Fredad fisk är detsamma som fridlyst fisk, vilket betyder att det finns ont om dem i svenska vatten. Ett exempel på detta är Pigghajen som fredades 2011. Ur hälsoaspekt ska du även undvika fet fisk, med höga halter av dioxin och PCB. Det finns ofta i lax- och sillarter från Vänern, Vättern och Östersjön.

När det kommer till skaldjur är burfångade kräftor att föredra då trålar förstör havsbottnen och för med sig bifångst som måste kastas överbord. Jätteräkor från Asien är en annan miljöbov, då odlingen för med sig skövling av mangroveskogar – något som bidrar till en rad miljömässigt negativa aspekter. De odlade jätteräkorna kan dessutom innehålla antibiotika och gifter. Om du vill fortsätta att äta räkan, så se till att köpa en certifierad och vildfångad variant.

 

Tre viktigaste sakerna att förhålla sig till när du köper fisk:

  1. Köp fisk från Västkusten eller från renare insjöar/vatten

  2. Köp kräftor som är burfångade

  3. Köp inga fredade arter

Dela sidan: