I Sverige dricker vi näst mest kaffe i hela världen, hela 3,5 koppar per person och dag. Det betyder enorma mängder kaffesump som slängs bort. Vi på Skanska tänkte att det kanske finns andra användningsområden för kaffesump och började undersöka saken.

Och visst gör det, efter lite research och tester har vi hittat sex nya trix där kaffesump kommer till användning. Visste du t.ex. att det neutraliserar lukt och är perfekt för att göra diskhon skinande? Kolla in vår lista med fler smarta tips.

 1. Rengör kastruller

  Ta kaffesump på en trasa och gnugga i smutsiga kastruller och stekpannor, det fungerar som ett naturligt Svinto. Se bara till att inte använda knepet på keramik eller saker som lätt tappar färg.

 2. Bodyscrub

  Kaffe innehåller antioxidanter och fungerar perfekt för att ta bort döda hudceller. Det kan faktiskt ses som en egen liten mirakelprodukt för huden. Gör din egen bodyscrub genom att blanda fyra delar kaffesump med två delar olivolja och skrubba dig i duschen. Naturligt, hållbart och billigt.

 3. Gör en ansiktsmask

  När du ändå är igång med ditt hemmaspa, gör en ansiktsmask också. Kaffesump sägs nämligen även reducera svullnader under ögonen. Mixa kaffesumpen med avokado, honung och lite olivolja – smörj in, låt verka en stund och tvätta sedan av.

 4. Ta bort dålig lukt

  Torka sumpen på en bakplåt och lägg det sedan i en skål och placera på ställen där du vill neutralisera lukten, t.ex. i kylen, frysen eller en instängd garderob.

 5. Slipp illaluktande händer

  Ställ en burk med kaffesump vid diskhon och skrubba händerna när du skivat lök, fisk eller andra starkt doftande råvaror. Gnugga med ljummet vatten och vips så försvinner lukten.

 6. Skinande ren diskho

  Skrubba din diskho med kaffesump istället för att köpa dyra och miljöfarliga rengöringsmedel, du kommer att bli förvånad över hur skinande blank den blir.

Dela sidan: