Odla på balkongen – del 1

Är du sugen på att odla i vår och sommar? Låt inte en utebliven trädgård hindra dig! Här bjuder vi på en liten växtskola i tre delar där vi går igenom vad du kan odla på din balkong eller uteplats. Vi har följt kryddorna basilika, timjan och chili från frö till planta. Häng med och lär dig mer.

Odla på balkongen - Nyplanterade krukor med jord

Bor du i lägenhet kan det vara svårt att odla grönsaker eftersom de behöver större utrymme, som ett trädgårdsland eller en rabatt. Men har du en balkong eller uteplats kan du enkelt göra dina egna odlingslådor med grönt, som till exempel olika örter eller chili. Att odla kryddväxter är nämligen enkelt. De är ofta lättskötta och trivs i vanlig planteringsjord.

I den första delen av vår växtskola går vi igenom vad du ska tänka på när du sår.

Chili

Välj chilisort
Det finns många spännande chilisorter att välja mellan. Det är nämligen inte bara utseende och styrka som skiljer sorterna åt, utan även smaken. Välj en chilisort som passar den matlagning du tycker om.

Odling
I Sverige är det för kallt att så chili direkt i jorden utomhus – den bör därför förodlas inomhus innan den sätts ut. Använd små krukor med dräneringshål i botten. Tryck ner ett frö i varje kruka till ungefär 0,5 cm djup och vattna rikligt, gärna med sprayflaska. Placera krukorna på fönsterbräda eller annan varm plats som håller över 20 grader. Håll sådden fuktig.

Basilika

Välj basilikasort
Den basilikan vi är mest bekanta med i Sverige kallas Genovese, men det finns faktiskt en uppsjö av andra sorter också, som thai-, citron- eller salladsbasilika. Välj en sort du tycker verkar spännande. Gemensamt för alla arter är att de är lättodlade och trivs lika bra i ett varmt och soligt fönster, som på en balkong eller altan med soligt läge.

Odling
Så basilikafröna grunt i såjord, gärna i minikruka eller låda med hög kant. Täck ytligt med jord, platta till lätt med handen och spraya försiktigt med vatten. Basilikan är känslig för kyla, så var noga med att temperaturen nattetid överstiger 15 grader innan du ställer ut den. Ett tips är att ha krukorna inomhus till dess att de börjat gro ordentligt.

Timjan

Välj timjan
Timjan är en älskad ört som passar till det mesta och har en stark kryddig doft. Den vanligaste sorten kallas trädgårdstimjan, men det finns även andra arter som citrontimjan och apelsintimjan. Timjan går att odla från frö, men den har inte lika lätt att gro som basilika och chili. Därför kan det vara en idé att köpa en timjanplanta från en trädgårdsbutik och plantera om hemma.

Odling
Timjan har inte några stora krav på jorden, men den får gärna vara lätt och väldränerad. Plantera fröna i en kruka med hål i botten och ställ så soligt som möjligt, gärna i direkt solljus. Om du planterar om en befintlig planta: tänk på att den behöver mycket vatten i början, så låt den inte torka ut. Oavsett hur du odlar örten så trivs den bäst utomhus, om den får stå inomhus riskerar nämligen skotten att bli långa och glesa.

Läs fortsättning på växtskolan i del 2 » och del 3 »

Dela sidan: