Odla på balkongen – del 2

Är du sugen på att odla i vår och sommar? Låt inte en utebliven trädgård hindra dig! Här bjuder vi på en liten växtskola i tre delar, där vi går igenom hur du odlar basilika, timjan och chili på balkongen eller uteplatsen. I den här delen tittar vi närmre på vad du ska göra när plantorna har börjat gro. Följ med!

Nu har vi kommit till del två i vår växtskola. Förhoppningsvis har dina frön börjat gro och växa lite. Här tipsar vi om hur du underhåller de små plantorna för att få dem att fortsätta utvecklas och bli så frodiga som möjligt.

Chili

Chili älskar sol och värme – men när plantan nu växer ska odlingstemperaturen sänkas något.

På så sätt förhindrar du att plantorna blir långa och rangliga. I takt med att dina chiliplantor växer och får karaktärsblad är det dags att plantera dem i större krukor. Har du använt såjord tidigare så byt till den mer näringsrika planteringsjorden. Se till att hålla en jämn bevattning, och kolla gärna till plantornas mående varje dag.

Om vädret tillåter kan du ställa ut krukorna. En temperatur på runt 16-18 grader är bra.

Basilika

När det första bladparet dykt upp är det dags att plantera om basilikan i en större kruka. Använd gärna väldränerad och näringsrik jord – basilikan gillar nämligen mer näring än sina örtsläktingar.

Däremot är basilikan känslig mot både torka och blöta. Låt aldrig jorden torka ut, och känn alltid efter i jorden innan du vattnar. Blir ditt finger fuktigt när du trycker ner det runt en centimeter i jorden – avvakta med att vattna.

Plantorna kan ställas ut om dygnstemperaturen nått ca 20 grader, men ställ dem gärna i skyddat läge så att de slipper både hårda vindar och gassande sol.

Timjan

Om du odlat timjan från frön kan det ta en stund för dem att gro – men efter 5-6 veckor brukar man skymta små skott. När plantorna är några centimeter höga är det dags att plantera om dem med ny jord i större krukor. Redan i det här tidiga stadiet går det fint att ställa ut krukorna – så länge risken för frost är över trivs timjan toppen utomhus.

I början är det viktigt att hålla en jämn vattennivå på din planta, men när den väl rotat sig ordentligt är det bra att låta den torka ut mellan vattningarna. Tänk även på att ställa din timjan så soligt som möjligt.

Tycker du att din timjan växer dåligt? Det kan bero på alltför tung eller för fuktig jord. En idé är att blanda sand i jorden.

Läs också del 1 » och del 3 » av växtskolan!

Dela sidan: