Odla på balkongen – del 3

Är du sugen på att odla i vår och sommar? Låt inte en utebliven trädgård hindra dig! Här bjuder vi på en växtskola i tre delar där vi går igenom hur du odlar basilika, timjan och chili på balkongen eller uteplatsen. I den här delen tittar vi närmre på vad du ska göra när plantorna har hunnit bli lite större. Följ med!

Chili

Skötsel
För att din chiliplanta ska fortsätta att utvecklas under hela säsongen, är det bra att plantera om den i en större kruka ytterligare en gång. Placera sedan krukan ljust: den solälskande chiliplantan mår bra av att stå i ett varmt läge. Till följd av det behöver den dessutom mycket vatten.

Nyp bort de första blommorna som kommer – det främjar tillväxten av plantan. Det gör också att du får fler frukter på din planta. En chili som vårdas på ett bra sätt kan hålla länge. När hösten kommer och det blir kallt ute: ställ helt enkelt in krukan i fönstret igen, och undvik att gödsla.

Skörd
Ju längre tid din chili får mogna, desto bättre. Då får den tid att utveckla både fruktighet och styrka. När du väl ska skörda: klipp eller skär av chilifruktens stjälk med en kniv eller sax. Välj frukter som är helt mogna innan du plockar dem.

Användning
Chili är en populär krydda i många olika kök, bland annat i mexikansk och indisk mat. Styrkan och användningsområdet för just din chiliplanta beror helt på vilken typ av chili du har valt att odla.

Får du en stor skörd är det både gott och enkelt att göra hemmagjorda chiliflakes. Torka frukterna när de är helt mogna, smula sedan sönder dem och lägg i en liten burk. Chiliflakes håller länge – och vem vill inte bjuda på lite hemmagjorda chiliflakes till maten?

Basilika

Skötsel
Förhoppningsvis har din basilika vid det här laget hunnit bli en stor och stark planta. Titta under krukan – ser du några rötter där, är det dags att plantera om den till en större kruka. Välj en kruka med hål i botten för dräneringens skull.

Basilika gillar inte kyla – ta ut den utomhus först när det verkligen är sommar. Helst ska det vara minst 20 grader varmt.

Skörd
Det är viktigt att du kontinuerligt knipsar av de översta bladen på din basilika. Det gör du för att få en tät och buskig planta, samtidigt som du försenar blomningen. Såhär gör du: nyp bort allting som finns ovanför det näst översta bladparet. Det kan kännas fel att nypa bort de nya bladen – men det gör att plantan förgrenar sig, istället för att växa sig lång och gles.

Användning
Basilikan är en härlig krydda på mackan, i salladen eller som topping till dina italienska rätter. Bäst är att äta basilikan färsk – är den stekt eller kokt tappar den nästan all sin smak. Du kan också, om du har fått en riklig skörd, göra pesto på den: mixa bladen med olivolja, salt, parmesanost, pinjenötter och vitlök.

Timjan

Skötsel
Timjan är en klassiker i kryddträdgården, och skörden brukar bli generös. Plantan kräver inte mycket utrymme och kan därför med fördel fortsätta att odlas i kruka, även under utesäsongen. Däremot är det viktigt att din timjan får stå i solen.

Vid det här laget är plantan tålig – du behöver inte vattna den så ofta. Låt den hellre torka ut mellan vattningarna.

Skörd
Skörda din timjan allt eftersom den växer till sig. Du bryter av kvisten och drar därefter av bladen. Örten kan användas både färsk såväl som torkad – den torkade varianten har en mer koncentrerad smak än den färska.

Användning
Strössla över rostade rotsaker, gör en syrlig timjansås eller varför inte brygga en kopp te av bladen? Timjan är en av våra mest populära kryddväxter, och har många olika användningsområden i köket. Den är god färsk, men kan också kokas och stekas utan att tappa smaken. Ett alternativ för att förlänga livslängden på dina timjankvistar är att göra din egen timjanolja: blanda helt enkelt olivolja med ett par kvistar, och låt stå.

Följ plantorna från början och läs del 1 » och del 2 » i växtskolan!

Dela sidan: