Trasor som är schyssta mot miljön

Disktrasor används tills de är färgade av kaffefläckar och luktar surt, sedan tar man en ny. Så ser det i alla fall ut hemma hos de flesta. Men faktum är att det idag finns det flera trasor som både håller i tvätten och kan komposteras. Vi har gjort ett litet test där vi provar ett par olika för att se hur bra och hållbara de är. Häng med!

 1. Eruption

  Hållbarhet: Eruption är en disktrasa designad av Kiki Eldh, som kan komposteras och tvättas i maskin om och om igen utan att tappa färg. Trasan är gjord av de naturliga materialen cellulosa och bomull och finns i flera starka färger. De kan köpas på bl.a. Designtorget. 
  Funktion: Eruption har bra uppsugningsförmåga och är tjock i karaktären för att tåla både gnugg och tvättar. Den starka orangea färgen gör dessutom att den ser fin och fräsch ut länge. 

 2. Bomullstrasan

  Hållbarhet: Den här trasan är köpt på The Kitchen och är gjord av 100 % bomull. Trots att bomull inte är det mest miljövänliga materialet håller det mycket bättre i maskin och kan därmed leva i köket i många år. För visst är trasan snygg också?
  Funktion: Bomullstrasan är stor, rustik och känns naturlig. Men den är lite svårare att krama vattnet ur och lämnar aningen ludd efter sig. Undvik därför blanka ytor som speglar, glas och kakel.

 3. Pure effect

  Hållbarhet: Från Pure effect kommer den här trasan av mikrofiber, som är mer som en städduk än disktrasa. Den är miljömärkt och gjord av polyester och polyamid. Den kan tvättas i maskin och kommer inte i plastförpackning.
  Funktion: Pure effect lämnar inte ett ludd efter sig och är perfekt för kakel och speglar. Med bra uppsugningsförmåga, skönt material och miljömärkningen Svanen är detta ett riktigt bra alternativ.

 4. Wettextrasan

  Hållbarhet: Den vanliga Wettextrasan är faktiskt även den helt naturlig, av cellulosa och bomull. Naturmaterialen man utgår från är dock processade, vilket kanske förklarar varför trasan uppfattas som syntetisk. Trasan kan komposteras och tvättas i maskin men tyvärr säljs den i plastförpackning, vilket ger minuspoäng.
  Funktion: Wettextrasan har bra uppsugningsförmåga och är lätt att skölja ur. Dock är den av tunnare kvalitet och håller inte för lika många tvättar som övriga trasor. Den ljusa färgen gör även att den snabbare ser sliten ut.

Dela sidan: