Alla våra hem är Svanenmärkta

2005 byggde vi världens första Svanenmärkta småhus. Det kallades för Uniqhus och låg i området Solbacken i Malmö. Huset var ett enplanshus, byggt i sten med låg miljöpåverkan och hög energieffektivitet. Premiären blev en succé och det var många som uppmärksammade vårt unika hem med noga utvalda material och låga uppvärmningskostnader. Vårt första Svanenmärkta hem var också starten på ett nära samarbete med Svanen. Ett samarbete som pågår än idag.

Alla hem från Skanska har SvanenmärketMålet för Svanen är att bidra till arbetet för ett hållbart samhälle. Svanens krav handlar inte bara om miljöpåverkan. De har även krav på kvalitet och funktion eftersom hemmets livslängd också har stor påverkan på hur vi använder naturens resurser. En Svanenmärkt bostad innebär bland annat lägre energianvändning än byggkraven i Sverige idag. Kraven uppnås bland annat genom bättre isolering och individuell mätning av varmvattenförbrukning. Svanen handlar inte bara om energi och miljöpåverkan. Dessutom finns det hårda krav på vilka kemikalier och ämnen man får använda när man bygger huset. Även kvalitet är en viktig aspekt av Svanen eftersom ett Svanenmärkt hem också ska erbjuda en god inomhusmiljö. Kvaliteten på den luft som vi andas in och tillgången till dagsljus i bostaden är av stor betydelse för vår hälsa. I miljömärkning enligt Svanen finns bland annat krav på radon, fuktsäkert byggande, ventilation, buller, dagsljus och användning av kemikalier.

Ett Svanenmärkt hus är alltså både energieffektivt och håller hög kvalitet. Som en del i arbetet med att Svanenmärkta våra hem tar vi fram en drifts- och underhållsplan som gör att de håller samma höga standard under många år framöver. I ett nybyggt och Svanenmärkt flerbostadshus från Skanska är energianvändningen därmed minst 15 procent bättre än kraven för nybyggda hus.

Efter att vi byggt närmare 1000 Svanenmärkta hem tog vi 2017 det självklara beslutet att alla nya hem från Skanska ska vara Svanenmärkta. Om du väljer ett hem från oss kan du vara säker på att allt material är noga utvalt för att innehålla så lite miljö- och hälsoskadliga ämnen som möjligt. Träet kommer från hållbara skogsbruk, färger får inte innehålla farliga lösningsmedel och alla byggprodukter är fria från ftalater och tungmetaller vilket ger en bättre och mer hälsosam inomhusmiljö. Vi är mycket stolta över vårt samarbete med Svanen. Det är ett samarbete som gör oss bättre och som hjälper oss på resan mot klimatneutralitet. Läs mer om klimatneutrala hem här.

Läs mer om Svanenmärkta bostäder på svanen.se »

Våra Svanenmärkta hem


Dela sidan: