Hanna och Paul lever grönt i Kviberg

Inspireras av ett par som valt att bo grönt! Hanna och Pauls boende i ett centralt, socialt, kreativt och grönt kvarter i Kviberg i Göteborg ger en bra grund för att leva som de önskar. Grön mat är i fokus och den egna odlingslotten för gröna drömmar ligger runt hörnet.

Hanna och Paul lever grönt i Kviberg

Hanna och Paul Mac Innes bor i en trerumslägenhet, byggd av Skanska, i Kviberg i Göteborg sedan 1,5 år.
   – Vi fick höra talas om områdets potential av vänner som flyttat till Gamlestaden här intill, berättar Hanna.
Hanna och maken Paul fick upp ögonen för Skanskas nya bostäder i området och gick på visning i kvarteret Kapten Blå.
   – Vi blev förtjusta och lämnade önskemål om att få köpa visningslägenheten – och det fick vi.

Det nya boendet ger dem vad de har eftersökt på många sätt.
   – Det är ett område med härlig mångfald. I vår trappuppgång varierar åldern från 25 till 85 år och många har lärt känna varandra. Jag har aldrig bott på en plats där det är så fin atmosfär.
Hanna beskriver området och boendet som gemenskapsvänligt.
   – Till huset hör en väldigt fin innergård. Planterade träd och buskar har vuxit upp snabbt, och det är inbjudande med bänkar och gemensamma ytor. Det är en naturlig samlingsplats för alla, inte minst för småbarnsfamiljerna.

Närhet till den vilda naturen är också ett stort plus.
   – Här finns Fjällbo ängar och Bergsjön och man kan vandra längs en stig som följer Säveån. Häromdagen såg jag ett gäng där som lastade av sina kajaker för att paddla, det såg så härligt ut. Vill man röra på sig finns alla möjliga sportaktiviteter här.

Att det finns ett levande kulturutbud är också något som Hanna och Paul värdesätter.
   – Vi spelar själva i ett band, och en vän till oss arrangerade nyligen Gamlestan jazzkonsert här med band från hela världen.

Det är ett område med härlig mångfald.

Hanna och Pauls boende i ett centralt, socialt, kreativt och grönt kvarter ger en bra grund för att leva som de önskar på andra sätt. Att tänka på miljön ur flera aspekter, som att källsortera, återvinna och äta grönt och hälsosamt, är naturligt för dem. Det går smidigt att cykla till jobbet och det byggs en ny källsorteringsstation precis i närheten, ännu närmare än den som redan finns.

Ett grönt fokus syns i hemmet, som till stor del är möblerat med loppmarknads- och auktionsfynd.
   – Jag har alltid varit intresserad av loppmarknader, second hand och gamla möbler. Den ekonomiska vinningen med det har passat perfekt eftersom jag har levt sparsamt som student länge, men oavsett finns intresset kvar, säger Hanna.
Förutom att möbler och ting får leva vidare och återvinns, följer ett annat slags värde med, beskriver Hanna.
   – Köksbordet är tillverkat av återvunnet trä från Göteborgs gamla tobaksfabrik. Det är inte bara en möbel, med den följer en historia.
De gamla inslagen i inredningen ger en fin balans till den moderna inramningen.

   – Men kosten är nog det mest utmärkande i vårt sätt att leva grönt, berättar Hanna. Vi är inte vegetarianer men vi äter till största delen grönt. Det blir en del raw food.
   – Jag har vuxit upp i en familj där grön och hälsosam mat varit i fokus, och min morfar är en riktig kämpe inom det området, säger Paul.

Med en egen odlingslott i Klosterträdgårdens odlarförening i Gamlestaden finns alla möjligheter att odla det som ska läggas på tallriken.
   – Jag anmälde mitt intresse och nu har jag äntligen fått en egen plätt, berättar Hanna.
Trädgårdsområdet ligger bara en hållplats, eller tio minuters promenad, bort.
   – Det är också en härlig plats att bara vara på. Det arrangeras gemensamma arbetsdagar och skörde- och grillfester. Folk träffas och hänger, umgås opretentiöst – det passar oss perfekt.

Jag ligger bara i startgroparna men jag ser fram emot att göra verklighet av mina gröna visioner. Jag har tänkt odla potatis, bönor och jordgubbar. Det är en dröm som blir verklighet.

Hanna Mac Innes

Bofakta

Hanna Mac Innes, doktorand i socialt arbete, och Paul Mac Innes, art director. Bor i en trerumslägenhet i Brf Kapten Blå i Kviberg i Göteborg.

Grön innergård i Kapten Blå, Kviberg. Bild 2.

Text: Anna Gardberg Foto: Christer Ehrling