"Fredriksdalskajen blir en grön port till Sjöstaden"

Bryggor och radhuskänsla väntar den som flyttar in vid Fredriksdalskajen i Hammarby Sjöstad i Stockholm. På fem minuters promenadavstånd från Skanstull bygger Skanska Sjöstadens första Svanenmärkta hus på områdets mest centrala sjötomt. "Läget är unikt", säger arkitekten Rasmus Billing.

Arkitekten berättar

Fredriksdalskajen, Stockholm Tjugo år har gått sedan det första spadtaget togs för starten på Stockholms jättelika stadsbyggnadsprojekt Hammarby Sjöstad. Under lika lång tid har det tidigare gamla industriområdet intill Hammarby sjö förvandlats till ett av Stockholms mest moderna och trendiga bostadsområden. Men än återstår ett viktigt projekt, nämligen att bygga klart det nya bostadshus som ska hälsa välkommen till Västra Sjöstaden. Rasmus Billing från ÅWL Arkitekter är en av arkitekterna bakom den bågformade byggnaden som snart sticker upp vid Skansbrons södra fäste.

– Fredriksdalskajen har ett unikt läge mellan Sjöstaden och Södermalm. Därifrån ser du ut över vattnet åt två håll. På ena sidan Årstaviken och koloniområdet i Tanto och på andra sidan Hammarby sjö och Södermalm, säger Rasmus Billing.

Närheten till vattnet och Södermalm liksom trafikmiljön gjorde projektet till en utmaning. Slutresultatet blev ett hus som följer Hammarby Allés böjda sträckning och höjd. Närmast vattnet är huset upplyft på pelare motsvarande sex våningars höjd.

– Rymden ger fri sikt genom kvarteret och förtydligar byggnadens roll som entré till Sjöstaden.

När Fredriksdalskajen står klar ordnar staden med bryggor, soldäck och en hamnbassäng. Kajanläggningen blir ett fint komplement till bostadshusets grönskande gård. På husets insida sticker de två nedersta våningsplanen ut som en träklädd sockel.

– Genom att dra ner skalan ville vi få fram en radhuskänsla, säger Rasmus Billing.

I butikerna har vi vant oss vid att titta efter miljömärkta tvättmedel och tandkrämstuber. Numer finns också hus med på listan över hållbara produkter. Fredriksdalskajen och de intilliggande punkthusen, Fredriksdals brygga, är Sjöstadens första Svanenmärkta bostadshus. Inom kort kommer även det Svanenmärkta kvarteret, Fredriksdals Kanal, att ha säljpremiär. Svanenmärkningen är en garant för att byggnaden uppfyller en rad miljökrav och innebär låg energiförbrukning. Att allt material är fritt från hälsofarliga kemikalier ger tillsammans med god ventilation även en bra inomhusmiljö.

– Det gröna byggandet är på stark frammarsch – primärt för att det efterfrågas av slutkonsumenterna. Vi har en större miljömedvetenhet idag och det påverkar hur vi vill bo.

Vi har en större miljömedvetenhet idag och det påverkar hur vi vill bo.

Rasmus Billing, arkitekt vid ÅWL Arkitekter

Lägre energiförbrukning ger lägre driftskostnader. Det är en av flera faktorer som gör att det inte behöver vara dyrare att bo miljövänligt. Miljömärkta bostäder skapar ett positivt mervärde för både plånboken och miljön.

– Hållbara bostäder är en god investering som ger många fördelar över tid, säger Rasmus Billing.

Bygget av Fredriksdalskajen kom igång hösten 2014 och den första inflyttningsetappen äger rum under 2016.

– Lägenheternas storlekar är anpassade till en förhållandevis blandad grupp. Unga singlar, småbarnsfamiljer och äldre par som säljer sina villor.

Arkitekt Rasmus Billing är mycket nöjd med slutresultatet.

– Grundidén har kvarstått genom hela projektet. Planlösningarna, fasadgestaltningen och husets anpassning till platsen blev en mycket bra helhet. Fredriksdalskajen håller en hög nivå.

Text: Alice Helleday Foto: Camilla Lindqvist

Det här är Brf Fredriksdalskajen

Antal lägenheter: 178
Lägenhetsstorlekar: 1–6 rok / 37–157 kvm
Byggstart: Hösten 2014
Inflyttning: I tre etapper med start 2016
Arkitekter: Rasmus Billing och Bertil Molin, ÅWL Arkitekter
Miljömärkning: Svanen

Läs om vad det innebär att ett hus är Svanenmärkt.

Dela sidan: