Promenad i Vinthunden i Järvastaden

Måndagskvällarna är heliga för de fem kompisarna i kvarteret Vinthunden. När barnen fått mat och allas respektive kommit hem, samlas man för veckans obligatoriska promenad.

Annika Kjellin drog i gång promenadgruppen för ett par år sedan, och sedan dess har tjejerna hållit i gång. Då var de alla nyinflyttade i de nybyggda radhusen som ligger alldeles intill Ursviks stora motions- och friluftsområde.

  – Jag såg framför mig långa promenader, samtidigt som jag ville etablera kontakt med grannarna, säger Annika Kjellin.

Promenaderna blev snabbt en vana för de fem grannarna, och även om alla inte kan varje vecka, är det alltid några ur gruppen som möts på måndagskvällarna. Ann Holgersson är den som oftast har tid att promenera, och är alltid snabb med att kolla av vilka som ska följa med ut. Rundan går längs det upplysta motionsspåret och brukar ta ungefär en timme.
   – Det är skönt att ha sällskap, man vill helst inte gå ut och gå ensam sent på kvällen, men det är ju bara då man har tid, säger Ulrika Hildebrand.

I den rofyllda skogen, med gruset knastrande under skosulorna, avhandlas stora och små problem, likväl som skvaller och roliga anekdoter.
   – Vi befinner ju oss i samma livssituation och det är skönt att få lite fritid efter att barnen har lagt sig, säger Linda Karlsson.

Efter promenaden blir tjejerna ofta stående en stund på gatan för att alla samtalsämnen ska hinnas med, men i dag avslutas kvällen med en fikastund.

Det är inte bara promenaderna som håller samman tjejgänget. De har också barn i samma åldrar och hjälper varandra med hämtning och lämning på förskolan. Barnen springer mellan husen och trädgårdarna och det är en trygghet för både barn och föräldrar att det alltid finns vuxna i närheten.

Familjerna träffas också för grillfester, kräftskivor och fikastunder, såväl spontana som planerade. Boendeformen och det lättillgängliga umgänget passar småbarnsfamiljerna utmärkt.

På vintern ser grannarna mindre av varandra, men promenaderna fortsätter året runt. Oavsett väder och humör tar sig tjejerna tid att promenera, diskutera och ventilera.
   – Måndagspromenaden är lite av veckans höjdpunkt, den är vår ventil, säger Linda.

Tjejgänget bor i Hem från Skanskas bostäder i kvarteret Vinthunden i Järvastaden, Sundbyberg. I Järvastaden finns nu en ny etapp med boende i lägenheter eller kedjehus.

Text: Elsa Larsson. Foto: Lina Östling. Styling: Lotten Sundgren