Ett kvarter med naturen ständigt närvarande

Malin Amneby är arkitekt på Amneby Forslund Arkitekter och har ritat Ekerö Strand. När byrån blev tillfrågad att arbeta med projektet svarade de omedelbart ja. Läget är mycket intressant att jobba med, och en naturskön plats att bo på.

– Platsen och området här är fantastiskt. Att få möjligheten att rita bostäder i en sån här vattennära miljö händer inte ofta. Här kommer människor att leva och bo med naturen ständigt närvarande samtidigt som de har allt de behöver i centrum ett par minuters promenad bort, det är något som lockar många människor. Dessutom är husen placerade på en plats där de bildar en entré till hela Ekerö. Huskropparna vid vattnet är något av det första man ser när man kör från Stockholm mot Tappströmsbron. Det är givetvis extra roligt att få skapa ett så synligt projekt, ler Malin. 

Ett kvarter med människan i fokus
Ekerö centrum och det befintliga bostadsområdet runt omkring är skapade av den berömda arkitekten Ralph Erskin. Under hans långa karriär intresserade han sig för människan, våra behov och sambandet mellan arkitektur och det sociala ansvaret. Amneby Forslund Arkitekter har liksom Erskin ett hjärta som brinner för bra bostäder, och Malin berättar att byrån har varit stolta över att få fortsätta hans arbete med att utveckla Ekerö, och att skapa möjligheter för många fler människor att leva och trivas här. Men det har givetvis också varit en stor utmaning att ta över arbetet från en så erkänd arkitekt.

Ett av Erskins kännetecken är den stora variationen i bebyggelsen.

– Området Ekerö Centrum är idag som massa pusselbitar i olika nivåer som satts samman till en helhet. Däremellan finns uterum som skapar en stor trivsel. Det tänket har vi utgått ifrån när vi ritat Ekerö Strand. Husen är friliggande, omväxlande i höjd och placerade glest i ett parkrum, istället för att ligga tätt med en kringbyggd gård emellan. Placeringen ger en behaglig luftig upplevelse, och ökar känslan av närheten till naturen och vattnet i parkrummet och hela vägen in i hemmen, säger Malin.

Här ser du en tidig illustration över området. Förändringar kan komma att ske under produktionens gång.

Utmaningar i detaljplanen skapar kreativitet
Detaljplanen är ovanligt detaljerad och har styrt arbetet och utseendet på husen i stor grad. Men Malin är tydlig med att det inte alls betyder att arbetet är begränsat utan snarare är stimulerande och ger arkitekterna en möjlighet till egen tolkning.

Hon berättar att höjdskillnader, kulörer, material samt takvinklar är något de lagt ner extra tid på, allt enligt detaljplanens krav. Det har bidragit till ett kvarter som är både personligt och trivsamt, garanterar Malin.

– Men vi har självklart valt att ge Ekerö Strand en egen identitet, och har därför tillfört inslag från naturen. Tonerna exteriört är jordnära, vi har valt kulörer från den vackra naturen som präglar området vid vattnet, hittat inspiration från drivved och även plockat upp terrakottatoner från tiden det låg ett tegelbruk här. Till exempel har balkongerna ett fint naturinspirerat mönster. Kommande kvarter kommer att övergår i mer gröna nyanser, liksom den skogsklädda kullen intill, berättar Malin.

– Om man skulle sammanfatta Ekerö Strand med en mening så skulle det nog vara: Stilren ordnad arkitektur i kombination med en lekfullhet och rik variation. Vi har verkligen försökt fånga Erskins just lekfulla omväxling i höjd och vinklar, utan att för den delen skapa ett rörigt sammanhang. Och jag tycker verkligen att vi har lyckats, menar Malin.

Här ser du en tidig skiss av ett av husen i första etappen. Förändringar kan komma att ske under produktionens gång.

Rum riktade mot utsikt och natur
Hemmen är ljusa och funktionella och så långt det går riktade mot naturen och utsikten, framför allt i köken och vardagsrummen. Fokus ligger på de stora sociala ytorna med flexibla matplatser som går att förlänga efter antalet middagsgäster. Malin berättar att de flesta hemmen är halvöppna, vardagsrum och kök går i vinkel. Det ger en luftig känsla och skapar samtidigt en avskildhet mellan matlagningen i köket och umgänget i soffan. Alla hem har balkonger som fungerar som en övergång mellan ute och inne, och en härlig förlängning av vardagsrummet. De marknära hemmen har inte bara en uteplats utan även en bit trädgård ut mot parkrummet, allt för att skapa variation och en trevlig småskalighet i utomhusmiljön, berättar Malin. Om Malin själv får välja att bo i ett av hemmen i Ekerö Strand svarar hon:

– Utan tvekan någon av de stora gavellägenheterna mot vattnet, allra helst de högst upp med förhöjd rumshöjd och balkong. Det är ett fint hem som jag skulle trivas i, ler Malin.

Dela sidan: