Arkitektens tankar

Det blandade området, det befintliga huset och industri som möter natur. Det fanns många faktorer att tänka på när Tua Franklin och hennes kollegor på Nyréns Arkitektkontor skulle ta sig an Brf Heliosparken. Men att arbeta med Hammarby Sjöstad är ingenting nytt för Nyréns, de har varit med och tagit fram detaljplaner för området sedan slutet av 90-talet.

– Det är väldigt roligt att arbeta med ett bostadskvarter i Hammarby Sjöstad både för att det ligger i innerstaden och för att det finns höga krav från stadens sida på kvalitet, miljö och att behålla de idéer som finns utarbetade och genomförda i Sjöstaden, berättar Tua. 

Kvarteret gränsar mot både Virkesvägen och Heliosgatan. Två aktiva gator med både industri och kontorsfastigheter, belägna mellan Fryshuset och Kulturama. Det är en intressant mix av olika typer av aktiviteter som nu är på väg att utvecklas vidare. Tua berättar om två lite annorlunda inspirationskällor de använde när de skulle hitta den rätta tonen för husen: 

– Vi hade väldigt många diskussioner om hur vi ville gestalta husen och vårt koncept tog till slut fasta på en bild av Patti Smith från hennes skiva ”Horses” för huset som vetter mot Heliosgatan.

Man skulle kunna beskriva känslan som tuff men ändå känslig. För huset som vetter mot Virkesvägen utgick vi från en bryggarfrack och orden: åldras med värdighet.

Tua Franklin, Nyréns Arkitektkontor

Brf Heliosparken lägger mycket fokus på växtlighet och ljus, både på de öppna innergårdarna och på den så kallade shared space-gatan mellan kvarteren. Detta följer även med in i lägenheterna. 

– Vi har lagt mycket tid på att göra så intressanta planlösningar som möjligt. Det är viktigt att kunna få utblick mot ljuset direkt när du stiger in i lägenheten. När du går in i ett sovrum möter blicken ett fönster och den fina utsikten istället för en garderob. De allra flesta lägenheter har utsikt åt två håll berättar Tua. 

Precis som husen och gården i sig handlar Hammarby Sjöstad mycket om blandning och variation. Tua pratar om varför människor gärna bosätter sig där: 

– Jag tror det är läget. Dels att bo i Hammarby Sjöstad med närhet till spårväg, bussar och båtar men också närheten till Hammarbyhöjden och Nackareservatet. En blandad bebyggelse av äldre och nya hus ger unika möjligheter till utveckling.

Dela sidan: