Unikt område i Stockholm

Catharina Siegbahn är bostadsarkitekt på White Arkitekter i Stockholm. Hon och hennes kollegor har jobbat med utformningen av både exteriören och lägenheterna i Tallstigen. Utöver utmaningen att skapa ett hus som passar bra in i Gula Staden, har de framförallt fokuserat på att ta fram riktigt bra planlösningar.

Catharina Siegbahn, bostadsarkitekt på White Arkitekter i Stockholm.

Arkitekten berättar

– Det som framförallt varit spännande i det här projektet, har varit att hitta rätt miljö inomhus. Vi har arbetat mycket med att försöka skapa så bra balans som möjligt mellan de öppna gemensamma ytorna i kök och vardagsrum och de lite mer privata ytorna som sovrum och badrum. En del av de större lägenheterna får en avskild sovrumsdel, med egen ingång till badrum och klädkammare, vilket skapar en avslappnat exklusiv känsla. 

När man bygger i en såpass enhetlig miljö som den i Abrahamsberg, finns det mycket man behöver tänka på. Så gott som alla hus i närområdet är klädda i gult tegel i lite skiftande nyanser. Trots att en del av husen är byggda nära 30 år senare än sitt grannhus, finns en tydlig estetisk koppling mellan alla kvarter. I Tallstigen har det därför varit särskilt prioriterat att hitta rätt uttryck och samtidigt tillföra någonting nytt i området

Området Abrahamsberg med sin väldigt enhetliga karaktär är unikt för Stockholm. Och trots att kvarterens huskroppar samspelar väldigt bra med varandra är ingen gata den andra lik.

Catharina Siegbahn, bostadsarkitekt på White Arkitekter.

 Det finns en väldigt skön harmoni med krökta vägar och mycket grönska som skapar en levande miljö. I Tallstigen har vi försökt plocka upp mycket av de tidstypiska detaljer vi ser i området, med tegel i skiftande gula kulörer och röda teglade tak, vilket är ganska annorlunda att använda i nybyggnation idag. Vi har även satsat lite extra på inbjudande entréer och fin belysning i gårdsmiljön, säger Catharina. 

De gröna lummiga omgivningarna har fått stort inflytande och fönstren är placerade i bästa möjliga väderstreck för att ta vara på det naturliga ljuset så mycket som möjligt.  

– Balkongerna blir ett stort plus eftersom de är såpass generösa att man enkelt kan möblera med en sittgrupp. De blir som en förlängning av de ljusa, öppna ytorna i köket där jag tror man kommer vilja spendera rätt många varma kvällar. Närheten till så fina, naturliga miljöer är såklart också ett stort plus.